U naselju Vrela Ribnička veliki epidemiološki rizik, Beriša: Mjere se poštuju

"Među stanovnicima ima male djece i dosta starijih hroničnih bolesnika te apeluju da im se obezbijede lijekovi kao i hrana za djecu", kazao je Elvis Beriša iz Građanske inicijative UPRE
6735 pregleda 1 komentar(a)
Vrela Ribnička, Foto: Vlada Crne Gore
Vrela Ribnička, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 06.04.2020. 10:09h

U podgoričkom naselu Vrela Ribnička je veliki epidemiološki rizik zbog guste naseljenosti i velikog broja kontakata, naglašavaju iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Prvi slučaj infekcije koronavirusom u naselju Vrela Ribnička potvrđen je 2. aprila.

Elvis Beriša iz Građanske inicijative UPRE rekao je za "Boje jutra" da je situacija u kampu pod kontrolom i da se građani pridržavaju mjera.

"Mjere Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) se poštuju u velikoj mjeri. Pripadnici policije su prisutni i to je negdje dalo rezultata, svi građani su ostali u kućama", istakao je Beriša.

Stanovnici nisu bili spremni na potpunu izolaciju pa im je ipak potrebna pomoć u lijekovima i hrani iako je Crveni krst prošle nedjelje podijelio 243 paketa hrane i higijenskih sredstava u kampu.

"Među stanovnicima ima male djece i dosta starijih hroničnih bolesnika te apeluju da im se obezbijede lijekovi kao i hrana za djecu. Crveni krst je na zahtjev NKT već prvog dana izolacije pritekao u pomoć u dodjeli osnovnih namirnica, ali to je kratkoročni talas hrane. Volontera Crvenog krsta ima dosta, ali mi kao organizacija koja se bavi već šest godina unapređenjem položaja romske zajednice nemamo priliku da uskačemo u pomoć jer odlukom Vlade sve ide preko Crvenog Krsta", kazao je Beriša.

Nakon pojave koronavirusa u kampu testirana je cijela porodica zaraženog i nijedno od 10 djece ni supruga nisu bili inficirani.

Da ne bi došlo do prenošenja koronavirusa, zaraženi je smješten na Infektivnu kliniku Kliničkog centra Crne Gore.

Beriša vjeruje da bi stanovnici kampa ozbiljnije shvatili situaciju da su bili u prilici da u medijima vide upozorenja o virusu na svom jeziku.

Bonus video: