STANJE U SUSJEDNIM ZEMLJAMA

Miladinović: U Srbiji je virus među zdravstvenim radnicima; Kovačević: U Hrvatskoj nikome nije lako

"Zdravstveni sistem se polako puni, a Srbija je sagradila dosta toaletnih kapaciteta, sajam, sportske hale u Nišu, i još neke hale u Beogradu", rekao je Aleksandar Miladinović iz BBC na srpskom
6304 pregleda 0 komentar(a)
Ruski vojni stručnjaci, koji su stigli u Srbiju da pomognu u borbi protiv koronavirusa dezinfikuju prostor, Foto: BETAPHOTO
Ruski vojni stručnjaci, koji su stigli u Srbiju da pomognu u borbi protiv koronavirusa dezinfikuju prostor, Foto: BETAPHOTO
06.04.2020. 09:26h

O situaciji u Srbiji i Hrvatskoj u vezi sa zaraženima koronavirusom za "Boje jutra" govorili su Aleksandar Miladinović iz BBC na srpskom i novinarka Večernjeg lista Lana Kovačević.

Srbija se i dalje nalazi među zemljama u Evropi koje najmanje testiraju građane iako Vlada Srbije već dvije nedjelje najavljuje masovna testiranja. 

U Srbiji je do sada registrovano 1.900 zaraženih osoba.

"Zdravstveni sistem se polako puni, a Srbija je sagradila dosta toaletnih kapaciteta, sajam, sportske hale u Nišu, i još neke hale u Beogradu. Ljekarima stvara problem sve učestalija pojava virusa među zdravstvenim radnicima. U Narodnom frontu zaraženi su ljekari i medicinske sestre", istakao je Miladinović.

Žarišta epidemije su Ćuprija, Valjevo i Niš, a u posljednje vrijeme došlo je do povećane pojave slučajeva u Novom Pazaru. 

Ipak, nemaju zvanične podatke o broju oboljelih po opštinama.  

“Posljednjih 40 sati u kontinuitetu građani nisu mogli da se kreću zbog policijskog časa. Ukoliko ne budemo disciplinovani, najavljuje se da će se policijski čas produžiti”, zaključuje Miladinović.

U Hrvatskoj je broj oboljelih nešto manji - 1.182, dok se trenutno na respiratoru nalazi 39 osoba, a 15 je preminulo.  

Građani se u većini slučajeva pridržavaju mjera izolacija. 

Ljekari naglašavaju da su pred njima dvije do tri važne nedjelje.

"Hrvatska je na vrijeme donijela mjere. Nije nikome lako. Epidemiolozi savjetuju da moramo smanjiti broj oboljelih sa hiljadu na 100 i da moramo da naučimo da živimo sa virusom. Zdravstveni sistem za sada dobro stoji", kazala je Kovačević.  

Svi objekti koji su namijenjeni za lakše oboljele su još uvijek prazni.  

Učeći iz grešaka drugih, vode računa da se zdravstveni radnici ne zaraze.

"Takođe, vodi se računa se da virus ne uđe u zdravstveni sistem jer je Španiji to napravilo veliki problem. To se ne smije dogoditi nijednoj državi", kazala je Kovačević.