Tuzi u karantinu, kakav je uticaj na poljoprivredu: Milić ne očekuje podršku države

"Ne očekujem ekstreme cijene, cijena krompira je različita iz godine u godinu, zavisi od količine koja se proizvodi. Može se desiti da budu za nijansu jače, ali ništa što bi ugrozilo tržište, ni da građani primijete", rekao je Milić
3109 pregleda 2 komentar(a)
Tuzi, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Tuzi, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Od 24. marta u karantinu se zbog koronavirusa nalazi cijela opština Tuzi.

O uticaju karantina na poljoprivredu za "Boje jutra" govorio je stanovnik sela Podhum Željko Milić.

Kako navodi Milić, dosta se brzo reagovalo kako bi proizvodi bili plasirani na podgoričko tržište, ali i širom Crne Gore i da je sreća što nije špic sezone.

“Firme ili predstavnici kupaca dolaze na teritoriju gdje je to dozvoljeno, pretovara se roba i oni je odvoze i prodaju. U ovoj situaciji, kakva jeste, dobro se reagovalo, spontano", istakao je Milić.

Poljoprivrednici ne očekuju veliku pomoć države jer se do sad nije ni pominjala.

"Da budem iskren ne očekujem neku veliku podršku jer je niko nije najavio, nijednom slovom pomenuo poljoprivredu. Nadam se da će se nadležni otrijezniti, vidjeti koliko je to bitno", kazao je Milić.

On naglašava da ni oni neće ostati nijemi te da će kada počne špic proizvodnje postaviti pitanje zašto šleper može da prođe kroz Tuzi i da ide na utovar u Tiranu ili Rim, ali ne može da utovari i plasira njihovu robu na tržište.

"Ne očekujem ekstreme cijene, cijena krompira je različita iz godine u godinu, zavisi od količine koja se proizvodi. Može se desiti da budu za nijansu jače, ali ništa što bi ugrozilo tržište, ni da građani primijete", rekao je Milić.

Prethodnih nedelju dana temperature nisu bile povoljne, pa je velika količina mladog krompira promrzla.

"Temperatura je mladi krompir vratila na početnu fazu i to će smanjiti proizvodnju 30 odsto i kasniće 20 dana. Ono što smo uspjeli da spasimo, nadamo se da će uspjeti da pokrije potražnju i ne bi trebalo da dođe do skoka cijene. Svaki proizvođač u Crnoj Gori spreman je da žrtvuje dio proizvodnje i ponudi građanima robu po cijenama po kojim mogu da je kupe", rekao je Milić.

Bonus video: