RAZLIČITI MODELI

Borba sa koronavirusom: Na zapadu se više radi na izolaciji, na istoku represivne mjere

Činjenica je da u vanrednim okolnostima autoritarni sistemi bolje odreaguju zato što se nečija komanda uopšte ne dovodi u pitanje već se sprovodi slijepo. S druge strane, to ima svoje rizike, šta kada prođu te vanredne mjere? Čini se da zapad tu traži balans", kaže profesor književnosti Srđan Perić
3316 pregleda 6 komentar(a)
Srđan Perić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Srđan Perić, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Različiti modeli u borbi sa koronavirusom oprobani su na istoku i zapadu planete rekao je gostujući u "Bojama jutra" profesor književnosti Srđan Perić.

Kina je upotrijebila vrlo represivne mjere kako bi suzbila epidemiju i tu su se vidjeli neki dobri pokazatelji takve strategije u konkretnim okolnostima, dok ja na zapadu bilo mnogo dilema. 

Najupečatljiviji je primjer Velike Britanije koja se razmišljala da stvori kolektivni imunitet, međutim odustala je od te ideje.   

"Na zapadu se ipak sve više radi na izolaciji, samoizolaciji, karantinskim mjerama. Činjenica je da u vanrednim okolnostima autoritarni sistemi bolje odreaguju zato što se nečija komanda uopšte ne dovodi u pitanje već se sprovodi slijepo. S druge strane, to ima svoje rizike, šta kada prođu te vanredne mjere? Čini se da zapad tu traži balans", kaže Perić.

Analitičar Zlatko Vujović djelimično se slaže da su bolji rezultati na istoku gdje su uvedene represivne mjere, ali je mišljenja da je i Crna Gora na dobrom putu.

"Složio bih se da su bolji rezultati na istoku gdje su represivnije mjere, ali neke zemlje, kao što je Crna Gora iznenadile su i u veoma kratkom roku postigle prilično visoki stepen discipline. I zapad i istok su zatečeni kako je brzo i razorno djelovao virus na ukupan društveni i politički sistem. Svi pokušavaju da nađu adekvatan odgovor”, navodi Vujović.

Nakon što epidemija koronavirusa prođe ostaće mnogobrojne posljedice na društvo u cjelini složili su se Perić i Vujović.

Ako država brzo ne reaguje, oslobodi plaćanja poreza, da subvencije, ljudi koji su vlasnici preduzeća će se odlučivati na otkaze jer ne mogu izdžati taj udar.

“Važno je da se jako brzo reaguje i da se upumpa što je više moguće novca u mikro, mala preduzeća, privredu, u preduzeća sa bijele liste i firme koje ne dijele otkaze. Nije najsrećnije rešenje da Vlada donosi odluku da će avansno plaćati izvođače u kapitalnim projektima. Time se isušuje pomoć koja treba da se usmjeri ka drugom sektoru koji treba da puni budzet", zaključuje Perić.