NOVINARKA MIRA MIĆIĆ GOVORILA ZA "BOJE JUTRA":

Borba Švedske sa koronavirusom: "Premijer ne preuzima figuru oca nacije"

"Švedska je izabrala posebnu strategiju, nema zabrana već se sve zasniva na savjetima i preporukama od strane švedske Vlade i Instituta za javno zdravlje. Šveđani su veoma disciplinovani te se savjeta pridržavaju i ne okupljaju se u grupama većim od 50 ljudi", kazala je Mićić
7070 pregleda 11 komentar(a)
Mira Mićić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Mira Mićić, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Vlada Švedske i Institut za javno zdravlje kreirali su poseban model mjera za borbu protiv koronavirusa. 

Za sada je u toj zemlji 6.800 pozitivnih, a 401 osoba je preminula od koronavirusa.  

Iz Švedske se za "Boje jutra" javila novinarka Mira Mićić koja je objasnila da se u Švedskoj život odvija normalno.

"Švedska je izabrala posebnu strategiju, nema zabrana već se sve zasniva na savjetima i preporukama od strane švedske Vlade i Instituta za javno zdravlje. Šveđani su veoma disciplinovani te se savjeta pridržavaju i ne okupljaju se u grupama većim od 50 ljudi", kazala je Mićić.

Mnogi stručnjaci ovu taktiku nazivaju eksperimentom i navode da su ove mjere previše blage te da mogu imati velike posljedice, ali švedska Vlada smatra da nema potrebe za oštrijim mjerama i da se mora razmišljati o vremenu poslije koronavirusa.

"Fokus je na rizičnim grupama, ali sve se odvija bez panike. Velika većina građana ima veliko povjerenje u Vladu i stručnjake što je vrlo specifično za Švedsku. Ova strategija potiče iz toga što Švedska ima tradiciju da u krizama ovog tipa glavnu riječ ne vode političari, premijer ne preuzima figuru oca nacije. Strategija je prezentovana od strane instituta. Sve mora da se bazira na razumijevanju od strane građana", navodi novinarka Mićić.