uprkos epidemiji

Domaći poljoprivrednici zasad uspijevaju da prodaju svoje proizvode

Poljoprivrednicima je otežana i nabavka i prodaja, pa vjeruju da će cijene rasti. Zato će, ako ovo potraje, kažu, država morati da stane iza njih
2347 pregleda 0 komentar(a)

Iako pod otežanim uslovima, poljoprivrednici u Opštini Tuzi, koja je preko 10 dana u karantinu, uspijevaju da prodaju svoje proizvode.

“Firme ili predstavnici tih kupaca da ih tako nazovem dolaze na neku određenu teritoriju, od te granice đe se ne smije dalje, pretovara se ta roba i oni je voze na određena mjesta odakle se dalje plasira prema građanima+ sreća je u svemu ovome što nama nije špic sezone nego je neka vrlo mala količina koja izlazi iz plastenika. To je zelena salata, blitva, nešto ajde da kažem tog zeleniša, luka, uglavnom zasad nismo imali nekih većih problema sa plasmanom”, kaže poljoprivrednik iz Tuzi, Željko Milić.

Slično priča i Merzuka Muslić, koja na podgoričkoj pijaci prodaje voće i povrće koje uzgajaju njena ćerka i zet.

“Potražnje ima, ne nešto puno, upadne im u oko ono što im sviđa, najviše rukola, žućenica, te najzdravije vrste salata", kaže ona.

Uz trud i zajednički rad, nekako uspijevaju da prebrode ovaj težak period.

Da li je otežana u vrijeme epidemije nabavka?

“Kako da nije teško, kako nije, treba ovih dana da ide za rasad – krastavaca, paradajza i svega, nije još bila, ja ću po turama donijeti, da ne bi trošila goriva, kad se vraćam za Bar“

Cijene ce vjerovatno rasti...

“Sve je skočilo, sve je poskupilo”, kaže Merzuka Muslić.

“Može se desiti da te cijene budu za jednu nijansu možda jače, ali ne ništa što bi ugrozilo tržište do te mjere da građani to toliko baš puno primijete”, dodaje Milić.

Zato, ističe Milić, izostanak pomoći države bi na duže staze mogao da bude veliki problem.

“Zašto šleper može da prođe kroz Tuzi i da ide u Tiranu da se tovari ili u Rim, a ne može da utovari našu robu i ne može da plasira našu robu na tržište u Podgorici. Bilo bi jako pogubno ako se na taj način bude radilo kao do sad”, zaključuje on.