Spremiti konkurentne ponude za goste iz regiona

Potrebne snažnije mjere pomoći domaćem turizmu, sezona je tek pred nama

Iz sektora turizma napominju da je važno održavati turističku ponudu sa zemljama u regionu, koje su komšijske i može se očekivati da će, zbog blizine putovanja, njihovi državljani provesti ljeto na crnogorskom primorju.
6859 pregleda 13 komentar(a)
Koliko će koronavirus uticati na crnogorski turizam (ilustracija), Foto: Samir Adrović, Samir Adrović
Koliko će koronavirus uticati na crnogorski turizam (ilustracija), Foto: Samir Adrović, Samir Adrović
Ažurirano: 08.04.2020. 09:01h

Sanja Bušković Marković iz Privredne Komore Crne Gore i Željka Radak Kukavičić, ispred Nacionalne organizacije za turizam, za Boje jutra su govorile o mjerama koje će ove organizacije preduzeti za pomoć crnogorskoj privredi i sektoru turizma u periodu koji nas očekuje nakon krize koronavirusa.

„Učešće domaćih gostiju u crnogorskom turizmu je mnogo manje nego što je to slučaj na primjer u Hrvatskoj, pa je i uticaj u tom smjeru manji“, ističe Radak Kukavičić, napominjući da je prošle godine učešće domaćih gostiju na crnogorskom primorju iznosilo oko pet procenata u posjeti i tri procenata u noćenjima.

„Privredna komora na dnevnom nivou sprovoditi aktivnosti kako bi se uticalo na smanjenje uticaja koronavirusa na crnogorsku privredu“, ističe Bušković Marković, dodajući da iz Privredne komore redovno obavljalju komunikaciju sa privrednicima.

Kako kaže, u trenutnoj situaciji je najvažnije očuvati likvidnost i sačuvati zaposlene.

Radak Kukavičić napominje da će, pored seta mjera koje je izrekla Vlada, Nacionalna turistička organizacija predložiti dodatan set mjera koje će pomoći očuvanju turizma.

„U ovoj fazi je jako važno upravljanje krizom, ali kada ona prođe najvažnije je preduzeti marketinške aktivnosti i mjere za pomoć turizmu“, napominje ona, ističući da Nacionalna turističa organizacija već sada sprovodi aktivnosti na tom polju koje su primjerene trenutnom stanju.

Kako dodaje Radak Kukavičić, važno je održavati turističku ponudu sa zemljama u regionu, koje su komšijske i može se očekivati da će, zbog blizine putovanja, njihovi državljani provesti ljeto na crnogorskom primorju.

„U tom smjeru, promovisaćemo različite vrste stimulativnih paketa i aranžmana, potrudićemo se da obezbijedimo različite vaučere popusta za državljane zemalja regiona kako bismo obezbijedili ponude koje će biti konkurente na tržištu“, napominje Radak Kukavičić.

Bušković Marković dodaje da crnogorski privrednici jesu fokusirani na zaštitu svojeg poslovanja, ali da su takođe zabrinuti za očuvanje javnog zdravlja, zbog čega su mnogi od njih donirali veliki broj sredstava za pomoć u borbi sa koronavirusom.

„Ukoliko se ovakva situacija oduži, privrednici smatraju da je potrebno sprovesti snažnije mjere za pomoć privredi“, ističe ona, napominjući da se dosadašnje mjere odnose kako na lokalne, tako i na nacionalne privrednike, a izrečene su i brojne subvencije za finansijsku pomoć.

Kako napominje Radak Kukavičić, možemo očekivati početak sezone tek pošto Svjetska zdravstvena organizacija i domaće institucije proglase prestanak trenutnih mjera i zdravstvenu bezbjednost za saobraćaj i kretanje.

„Pred nama je i početak sezone, špic i postsezona, a zajedno sa mjerama koje su preduzete i koje nam tek predstoje, možemo očekivati da će ponuda privući određeni broj gostiju i nadamo se da će građani biti željni da provedu svoj odmor i ljetovanje na domaćem primorju“, zaključuje Radak Kukavičić.

Preporučujemo za Vas