Ombudsman: Objavljivanje spiska zaraženih udar na privatnost građana

„Objavljivanje spiska zaraženih je rigidan primjer kršenja prava na privatnosti i u tom smislu mi je drago da je policija preduzela mjere za otkrivanje onih koji su odgovorni za ovakvo kršenje“, ističe Bjeković.
3113 pregleda 8 komentar(a)
Bjeković, Foto: Savo Prelević
Bjeković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.04.2020. 11:38h

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori, Siniša Bjeković, za Boje jutra je govorio o tome koliko se u periodu epidemije koronavirusa poštuju ljudska prava i osnovne slobode.

„Od 14. januara je do sada broj pritužbi prešao trista zahtjeva, a svakodnevno nas veliki broj građana kontakrira sa pitanjima u vezi socijalne zaštite, ostvarivanja prava iz radnog odnosa, penzijskog i invalidskog osiguranja, kao i u vezi beneficija za korišćenje električne energije, te prometa poštanskog saobraćaja“, saopštava Bjeković.

Kako kaže, građani su, objavljivanjem spiska zaraženih, izloženi stigmatizaciji i pogledu javnosti koju karakteriše da voli da zaviri u tuđu privatnost.

„Objavljivanje spiska je rigidan primjer kršenja prava na privatnosti i u tom smislu mi je drago da je policija preduzela mjere za otkrivanje onih koji su odgovorni za ovakvo kršenje“, ističe Bjeković.

Bjeković napominje da u ovakvim okolnostima treba posebno voditi računa o prekoračenju mjera za ograničenje prava i sloboda, pa će aktivnosti kancelarije Zaštitnika u narednom periodu biti usmjerene ka ocjeni zakonitosti preduzetih mjera, njihove neophodnosti, kao i srazmjernosti legitimnoj svrsi koja se njima postiže.

On napominje da karantin predstavlja specifičnu mjeru i da je njegov osnov u medicinskim razlozima, što ga time opravdava.

Kako kaže, postoje određena ograničenja koja je nametnuo zakonodavac u cilju zaštite zaposlenih u situacijama sličnoj ovoj, pa tako oni kojima trenutno ističe ugovor o radu, nastavljaju radni odnos za ono vrijeme za koje je postojala obustava rada.

„Što se tiče roditelja koji vrijeme provode sa djecom, postoji mogućnost da se njima ovo vrijeme računa kao period odmora“, napominje Bjeković, dodajući da je važno da poslodavci vode računa o posljedicama koje otpuštanje zaposlenih može imati u ovom periodu i da tu mjeru treba izbjegavati.

Bonus video: