Maja Raičević za Boje jutra: Uslovi kućne izolacije pogoduju pojavi porodičnog nasilja

Iz Centra za ženska prava posebno ovih dana apeluju na nadležne socijalne službe i na policiju da vode računa, pozivaju i obilaze one porodice u kojima je pojava porodičnog nasilja već zabilježena.
2203 pregleda 1 komentar(a)
Porodično nasilje, Foto: Shutterstock
Porodično nasilje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.04.2020. 11:39h

Maja Raičević iz Centra za ženska prava, u Bojama jutra je govorila o situaciji u Crnoj Gori kada je u pitanju porodično nasilje i uticaj koronavirusa na ovu pojavu.

„Uslovi kućne izolacije pogoduju pojavi porodičnog nasilja, iako sama izolacija nije uzrok nasilja, već se ono javlja u onim porodicama u kojima je nasilje već registrovano“, saopštava Raičević.

Kako kaže, iz Centra za ženska prava posebno ovih dana apeluju na nadležne socijalne službe i na policiju da vode računa, pozivaju i obilaze one porodice u kojima je pojava porodičnog nasilja već zabilježena.

„Jasno je da je policija u trenutnoj situaciji dodatno opterećena, ali nema razloga da se manje pažnje pridaje žrtvama porodičnog nasilja koje slobodno možemo nazvati epidemijom, s obzirom na to koliko je rasprostranjeno“, napominje Raičević.

Ona dodaje da nadležne službe reaguju, ali da se nedovoljno izriču mjere udaljenja nasilnika iz stana u trajanju od najmanje tri dana, koliko je propisano, kao i da je ovo ključna mjera za fizičku zaštitu žrtve.

Kako saopštava, nije uvijek prisutno samo fizičko nasilje, već je veliki broj slučajeva i psihičkog nasilja, ekonomskog nasilja uskraćivanjem osnovih sredstava za život, kao i nasilja koje prati nepridržavanje higijeskih mjera za zaštitu od virusa, čime se žrtva izlaže dodatnom strahu i sresu.

Raičević napominje da rješenje postoji i da se sve žrtve nasilja mogu obratiti na dežurne brojeve telefona nadležnih instituacija poput policije, nacionalne SOS linije, Centra za ženska prava, Sigurne ženske kuće, te da mogu računati da će im pomoć biti pružena.

Ona saopštava da je broj telefona Centra za ženska prava 067 166 800, a tu je i broj policije koja ima ima posebnu ulogu u ovoj situaciji 122

„Nijeste same, pozovite neki od brojeva koji su dostupni na društvenim mrežama i sajtovima insitutacija, dobićete potrebnu pomoć“, zaključuje Raičević.

Bonus video: