POMORCIMA OTEŽAN POVRATAK KUĆI, ALI I PRISTUPANJE NA BROD

Nemogućnost odlaska na brod problem za crnogorske pomorce

Iz Unije pomoraca Crne Gore ističu da je nemogućnost odlaska crnogorskih pomoraca na brod veliki problem, jer su crnogorske pomorce zamijenili pomorci iz drugih zemalja, koji nemaju ograničeno kretanje.
5383 pregleda 0 komentar(a)
Brod, Foto: Radomir Petrić
Brod, Foto: Radomir Petrić

Koliko pomoraca trenutno ne može svojim kućama, iz Unije pomoraca Crne Gore je za Boje jutra govorio Neđeljko Radulović.

Kako kaže, zvanična evidencija aktivnih pomoraca ne postoji, ali se prema grubim procjenama smatra da ima oko tri hiljade crnogorskih pomoraca na brodovima, koji se usljed novonastalih okolnosti ne mogu vratiti u Crnu Goru.

„Mogućnost dolaska još uvijek postoji putem nekih kanala i tim putem bih pomenuo da su diplomatska i konzularna predstavništva pokazala ekspeditivnost i predusretljivost u organizovanju povratka naših pomoraca“, saopštava Radulović.

On saopštava da je nemogućnost odlaska na broj značajno veći problem, jer su crnogorske pomorce zamijenili pomorci iz drugih zemalja, koji nemaju ograničeno kretanje, pa to može imati posljedice na tržište rada pomoraca. 

„Iz Unije pomoraca smo uputili molbu bankama da pomorcima izađu u susret, međutim, još uvijek nijesmo dobili odgovor“, kaže Radulović, dodajući da je Vladi Crne Gore predloženo da se razmotre i donesu mjere koje će omogućiti nesmetan prolaz domaćih pomoraca na teritoriji Evropske unije u periodu koronavirusa.

On zaključuje da je evidentno da već sada postoje posljedice poput smanjenja plata ili otkaza, a ukoliko se bude kasnilo sa omogućavanjem pomorcima da pristupe na brod, kako kaže, može se lako desiti da oni budu zamijenjeni pomorcima iz drugih zemalja.