"NEZNATNO POVEĆANJE BROJA NEZAPOSLENIH"

Na Birou rada 62 doktora medicine i 450 tehničara medicinske struke

Iz Zavoda za zapošljavanje napominju da, usljed trenutne situacije, nezaposlena lica nemaju obavezu prijavljivanja na zavod, već da će ih njihov savjetodavac pozvati u terminu koji je određen za njihovo javljanje i obaviti razgovor.
6193 pregleda 6 komentar(a)
Zavod za zapošljavanje, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Zavod za zapošljavanje, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
08.04.2020. 11:07h

Pomoćnik direktora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Dragan Marović, za Boje jutra je govorio o tome da li se povećao broj nezaposlenih lica usljed epidemije koronavirusa.

Kako kaže Marović, na Zavodu za zapošljavanje je trenutno prijavljeno oko 35 hiljada nezaposlenih lica, što je za oko dvije hiljade manje u odnosu na isto vrijeme prošle godine i za oko dvije hiljade lica manje u odnosu na početak ove godine.

„Statistika nam pokazuje da je u ovom mjesecu taj povećan za 121 lice, što nam pokazuje da trenutna situacija, bez obzira na društvenu odgovornost poslodavaca, neminovno dovodi do neznatnog povećanja nezaposlenih lica na Zavodu“, saopštava Marović.

On napominje da će Zavod za zapošljavanje raditi na kreiranju programa koji će preduprijediti moguće posljedice produženja trenutnih mjera i privredne neaktivnosti.

„Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje se trenutno nalazi 62 doktora medicine, kao i 450 tehničara medicinske struke, a specijalizanti koji su u inostranstvu su se stavili na raspolaganje zdravstvenom sistemu Crne Gore“, dodaje Marović.

On napominje da preduzete mjere mogu uticati na povećano otpuštanje zaposlenih, ali da su u Zavodu ubijeđeni da će uspjeti da preduzmu mjere kako ta brojka ne bi bila drastična.

Marović dodaje da, usljed trenutne situacije, nezaposlena lica nemaju obavezu prijavljivanja na zavod, već da će ih njihov savjetodavac pozvati u terminu koji je određen za njihovo javljanje i obaviti razgovor. 

U međuvremenu se, kako kaže, građani  za sve informacije i ostvarenje svojih prava mogu obratiti zavodu putem elektronske pošte i broja telefona, koji su dostupni na sajtu Zavoda za zapošljavanje.