Štilet: Nakon pranja ruku koristiti kremu kako bi se zaštitila koža

„Nastala situacija sa koronavirusom je takva da se ruke moraju prati, ali pritom treba voditi računa i o zaštiti kože"
953 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.04.2020. 10:16h

Doktor Predrag Štilet, specijalista dermatologije, za Boje jutra je govorio o načinima zaštite kože od pretjerane izloženosti dezinfekcionim sredstvima za pranje ruku.

„Zahvaljujući produkciji loja, koža je elastična i štiti nas od uticaja brojnih bakterija i mikoroorganizama“, kaže doktor Štilet i dodaje da se koža može oštetiti usljed svakodnevne upotrebe hemijskih sredstava i alkohola za dezinfekciju.

Kako napominje, ukoliko se koža prečesto pere, sa nje se uklanjaju čestice loja i koža postaje osjetljiva i podložna napadu različitih bakterija.

„Nastala situacija sa koronavirusom je takva da se ruke moraju prati, ali pritom treba voditi računa i o zaštiti kože, pa predlažem da se na umivaoniku drži krema za ruke koju je potrebno koristiti nakon svakog pranja ruku“, kaže doktor Štilet.

On napominje da je za osobe sa osjetljivom kožom najbolje da koriste ne-alkalne sapune, a ukoliko se oni ne mogu naći, mogu ih zamijeniti i blagi dječiji sapuni.

„U slučaju da je koža grubo suva i javljaju se pukotine i crvenilo, potrebno je koristiti jače masti i hidrantne kreme, koje se redovno nanose na kožu više puta u toku dana“, napominje on, dodajući da to mogu biti obične kreme, poput pantenola i vazelina.

Takođe dodaje da korišćenje rukavica može izazvati alergijske reakcije, pa se i nakon njihove upotrebe mora namazati neutralna krema.

Doktor napominje da čovjek u svakodnevnom radu najviše koristi šake, ali da o njima istovremeno slabo vodi računa, pa preporučuje da se ruke redovno peru, mlakom vodom i blagim sapunima, ali i da se redovno mažu hidrantnim kremema, kako bi koža nastavila da vrši svoju zaštitnu funkciju.

Bonus video: