Evo kako će pripadnici katoličke vjeroispovijesti obilježiti Veliki petak i Uskrs

„Iako smo u izolaciji, djeca se jako raduju proslavi praznika, koji ćemo i obilježiti tradicionalno farbanjem jaja, a ove godine posebno korišćenjem tehnike dekupaža“, kaže Anita Junčaj za Boje jutra.
1939 pregleda 0 komentar(a)
Farbanje jaja, Foto: Printscreen, Printscreen
Farbanje jaja, Foto: Printscreen, Printscreen
Ažurirano: 10.04.2020. 09:47h

Anita Junčaj, profesorica razredne nastave u Tuzima, za Boje jutra je govorila o tome kako će pripadnici katoličke vjeroispovijesti ove godine proslaviti Uskrs u uslovima izolacije.

Kako kaže Junčaj, vjernici se usljed iznenadnog nastupanja situacije nijesu na najbolji način uspjeli spremiti za proslavu praznika, ali dodaje da će uz pomoć opštine i volontera uspjeti da ga obilježe u krugu porodice.

„Iako smo u izolaciji, djeca se jako raduju proslavi praznika, koji ćemo i obilježiti tradicionalno farbanjem jaja, a ove godine posebno korišćenjem tehnike dekupaža“, kaže ona.

Junčaj ističe da je za sve pripadnike Malesije ovo veliki praznik, koji treba da nas nauči pokori, praštanju i miru u nama i sa svima oko nas.

„Pored niza običaja i aktivnosti za vrijeme Uskrsa, prvi uskršnji doručak je naročito važan za porodicu, a kako ove godine nećemo ići u crkvu, okupićemo se zajedno oko trpeze i pozvati rodbinu putem telefona, čudno nam je da ovaj praznik ne provedemo sa svima njima“, dodaje ona.

Svima koji slave katolički Uskrs čestita praznik i poziva na strpljenje, mir i nadu da će se sve uskoro završiti, a svojim sugrađanima preporučuje da se strogo pridržavaju mjera i provedu praznik u krugu najuže porodice.

Bonus video: