Pošta Crne Gore počela drumski prevoz međunarodnih i regionalnih pošiljki

„U saradnji sa kolegama iz poštanskih uprava, inicirali smo alternativni način prevoza pošiljke, tj drumski prevoz, tako što će svaka zemlja omogućiti ovakav prevoz na svojoj teritoriji“, rekla je Olivera Martinović.
5382 pregleda 1 komentar(a)
Pošta, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković, Luka Zeković
Pošta, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković, Luka Zeković
Ažurirano: 10.04.2020. 12:09h

Predstavnica Pošte Crne Gore, Olivera Martinović, za Boje jutra je govorila o mogućnostima slanja pošiljke u periodu epidemije koronavirusom.

Kako kaže, međunarodna razmjena pošte i pošiljki ranije je vršena isključivo avionskim prevozom, međutim, kako je on usljed trenutnih okolnosti gotovo onemogućen, tako je i međunarodna razmjena pošte ovim putem prestala.

„U saradnji sa kolegama iz poštanskih uprava, inicirali smo alternativni način prevoza pošiljke, odnosno drumski prevoz, tako što će svaka zemlja omogućiti ovakav prevoz na svojoj teritoriji“, rekla je Martinović, dodajući da je već izvršena regionalna razmjena pošiljke ovim putem, i to sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Slovenijom i Srbijom.

Kako kaže, preduslovi za ostvarenje ovog načina prevoza pošiljke jesu različite vrste saglasnosti od nadležnih instituacija, a zbog neophodnosti poštovanja odgovarajućih mjera.

"Dobili smo saglasnost Uprave carina, kao i Instituta za javno zdravlje, odakle su saopštili da je mogućnost prenosa koronavirusa putem pošiljki iznimno mala“, saopštava ona.

Napominje da je prirodno da pošiljke neće pristizati brzo kao što smo navikli, ali da će svi zaposleni uložiti napore da pošta što brže stigne do svojih adresa, kao i da ne kasni više od dva do tri dana.

"Građani na ovaj način mogu slati pisma i pakete, međutim, usljed nedostatka avionskog prevoza, trenutno ne možemo ponuditi uslugu brze pošiljke“, kaže Martinović.

Ona ističe da su se potrudili da svim zaposlenima obezbijede neophodnu opremu za rad, ali da su u Pošti Crne Gore svjesni da su zaposleni izloženi riziku zaraze koronavirusom, jer su u direktnom kontaktu sa građanima.

"Broj pošte je na raspolaganju građanima za sva pitanja i naši servisi su na usluzi“, zaključuje Martinović.

Iz Ambasade Srbije u Podgorici je saopšteno daje ovo "još jedan primjer prijeko potrebne saradnje u interesu svih građana Srbije i Crne Gore kao i cijelog regiona.

"Ambasada RS je bila u stalnom kontaktu sa Poštama Srbije i Crne Gore kojima ovim putem čestita brzo i efikasno prevazilaženje ovog za građane važnog problema. Ambasador RS dr Vladimir Božović je zahvalio direktorima Pošta Srbije i Crne Gore i preko njih poželio svim poštarima dobro zdravlje, svaku ličnu i porodičnu sreću i svoju i zahvalnost građana Srbije i Crne Gore", navodi se u saopštenju Ambasade.

Bonus video: