Muzej Jugoslavije organizuje virtuelnu izložbu predmeta iz jugoslovenskog perioda

Kustoskinja Sara Sopić kaže da im pristižu brojne fotografije najrazličitijih predmeta, poput odjevnih predmeta, plakata, znački, posuđa, starih televizora, ali i brojni tehničkih uređaja iz jugoslovenskog perioda.
874 pregleda 0 komentar(a)
Jugoslavija (Ilustracija), Foto: Shutterstock, Shutterstock
Jugoslavija (Ilustracija), Foto: Shutterstock, Shutterstock

Kustoskinja Muzeja Jugoslavije u Beogradu, Sara Sopić, govorila je za Boje jutra o akciji ovog muzeja u kreiranju virtuelne izložbe starih predmeta jugoslovenske svakodnevice.

„U našem muzeju se nalazi veliki broj predmeta iz stare Jugoslavije, najprije onih predmeta koji su bili često korišćeni, ali i međunarodno priznati zbog svog dizajna", saopštava Sopić.

Kako kaže, cijela akcija je pripremljena kako bi period izolacije učinili zanimljivijim, međutim, nijesu očekivali ovako veliki odziv.

„ Stiže nam veliki broj poruka i fotografija na dnevnom nivou, najviše na društvenim mrežama, ljudi su jako kreativni u načinu fotografisanja predmeta, a posebno nam je drago što se uključio i region, pa tako fotografije pristižu i iz Hrvatske i Crne Gore“, kaže Sopić.

Ona dodaje da u velikom broju pristižu fotografije najrazličitijih predmeta, odjevni predmeti, plakati, značke, posuđe, stari televizori i brojni tehnički uređaji iz svakodnevne upotrebe.

„Za sada objavljujemo sve predmete koji nam pristužu, pa svako ko objavi fotografiju sa heštegom #yudom i označi Muzej Jugoslavije, ta fotografija se automatski pojavljuje na društvenim mrežama muzeja“, kaže Sopić i dodaje da je ideja da se kasnije napravi poseban dizajn pojedinih predmeta i organizuje virtuelna izložba.

Bonus video: