Đikić: Jedan blagi virus je izolovao pola svijeta koji je imao najveća bogatstva

Molekularni biolog sa Univerziteta Gete u Frankfurtu u emisiji Načisto na TV Vijesti, kazao da se do pojave pandemije u mnogim zemljama u suštini nije znalo koliko odličnih ljekara, epidemiologa svaka od njih ima
39558 pregleda 25 komentar(a)
Ivan Đikić, Foto: TV Vijesti
Ivan Đikić, Foto: TV Vijesti

Prije samo pet mjeseci svijet je imao najveća bogatstva za koja znamo, najmodernije tehnologije, svi smo bili nadmeni i sigurni da smo nadmoćni. I onda dolazi jedan virus, koji je u suštini blagi virus i napravio je ovo što je napravio - zatvorio ekonomiju, pola svijeta stavio u izolaciju, a nemamo genetske testove, lijek i vakcinu.

To je u emisiji "Načisto" na Televiziji Vijesti kazao molekularni biolog sa Univerziteta Gete u Frankfurtu Ivan Đikić.

Kazao je da je priroda sa malim virusom koji ne možemo vidjeti i koji ne može živjeti bez nas savladala svijet.

"Sa svim što imamo nismo dovoljno dobri jer nismo bili ujedinjeni i nismo slušali upozorenja naučnika. Svjetska zdravstvena organizacija je objavila listu od 10 najvećih opasnosti koje će nas zahvatiti sa sigurnošću, a od njih 9 je virusnih i jedna je bolest X. Od 2002. godine nismo napravili ništa da bi napravili injekciju protiv SARSA", upozorio je Đikić

On je kazao i da je danas najvažnije spriječiti nekontrolisano širenje virusa, veliki broj smrtnih slučajeva i vraćanje u "normalu" mjera izolacije koje su jedino preostale.

"Ako ćemo to raditi postepeno onda ćemo shvatiti da vjerovatno do kraja ove godine nijedna zemlja u svijetu neće se vratiti u normalan život. Na to moramo pripremiti građane i kazati im da se normalan život neće vratiti nakon mjesec dva, nego da ćemo imati mnogo mjera koje su nam neophodne da spriječimo ponovnu pojavu virusa".

On je apelovao na građane da već sada počnu da mijenaju mnoge navike.

"Da shvate da stvari koje smo radili do sada nisu bile dobre i korektne, posebno prema nauci, medicini, zdravstvenom sistemu, disciplini i građanskoj dužnosti. Sve se to može naučiti iz krize koja je ozbiljna ali još uvijek relativno blaga, s obzirom na neprijetelja kojeg imamo. Jer ovaj virus nije najsmrtonosniji u prirodi koji imamo. Ima ih puno smrtonosnijih i moramo pripremiti javnost da počene da radi na sebi i poltičare i vlade natjerati da budu ozbljiniji i spremniji za budućnost".

Đikić je kazao da se do pojave pandemije u mnogim zemljama u suštini nije znalo koliko odličnih ljekara, epidemiologa svaka od njih ima.

"I sada je njihovo vrijeme došlo i kada su političari zbog neznanja se malo povukli da bi dali mjesto stručnjacima vidite odlične reakcije i gdje je bila dobro organizovana struka, gdje su stručnjaci apelovali i vodili glavne odluke na osnovu podataka te zemlje su bolje reagovale, a gdje je bio nered i nepoštovanje nauke imamo tragične brojeve".

POGLEDAJTE kompeltan razgovor sa Đikićem

Bonus video: