Organizuje se online hakaton za pronalaženje inovativnih rješenja u odgovoru na koronavirus

Cilj online hakatona jeste da se angažuje cijela zajednica u pronalaženju praktičnih rješenja koja će Crnoj Gori pomoći da se prilagodi trenutnoj situaciji, odgovori krizi i oporavi se od posljedica koronavirusa.
487 pregleda 0 komentar(a)
Prvi online hakaton u borbi protiv koronavirusa, Foto: Coronathon.me
Prvi online hakaton u borbi protiv koronavirusa, Foto: Coronathon.me

Sanja Gardašević, iz organizacije „Coronathon.me“ govorila je za Boje jutra o prvom online hakatonu koji će se organizovati u cilju pronalaska inovativnih rješenja za odgovor na izazove epidemije koronavirusa.

„Uspjeli smo da okupimo pojedince iz različitih sektora, pa tako u organizaciji hakatona učestvuje Program Ujedinjenih nacija za razvoj - UNDP, Ministarstvo nauke, Ministarstvo kulture, a u saradnji sa DevClub, Alicorn, Digitalizuj.me i Naučno-tehnološkim parkom“, saopštava Gardašević.

Kako kaže, cilj jeste da se angažuje cijela zajednica u pronalaženju praktičnih rješenja koja će Crnoj Gori pomoći da se prilagodi trenutnoj situaciji, odgovori krizi i oporavi se od posljedica koronavirusa.

„Hakaton će biti organizovan u potpunosti online, od 24. do 26. aprila, a prijave se podnose online putem do 20. aprila, popunjavanjem obrasca na sajtu www.coronathon.me“, prenosi Gardašević, napominjući da u timu moraju biti najmanje dvije osobe, koliko je neophodno da bi se ideja uspjela razviti za 48 časova, koliko će timovi imati na raspolaganju.

Ona ističe da je obezbijeđen nagradni fond za najbolja rješenja u iznosu od 13 hiljada eura, od čega je pet hiljada predviđeno za prvo mjesto, tri hiljade eura za drugo i dvije hiljade eura za treće mjesto, kao i tri dodatne nagrade u iznosu od po hiljadu eura.

„Odredili smo tri prioriteta za traženje rješenja, i to u oblasti zaštite života i javnog zdravlja, ubrzanja oporavka i obezbjeđivanja održive budućnosti“, kaže Gardašević, dodajući da vjeruje da će hakaton donijeti brojna inovativna i efikasna rješenja.

Bonus video: