Boje jutra vam donose preporuke za čitanje u periodu izolacije

„Ovih dana se mahom predlaže „Besnilo“ od Pekića, „Sljepilo“ Saramaga ili Kamijeva „Kuga“, kao i druge slične knjige koje govore o zarazama, ali ja bih izbjegavala takvu vrstu literature“, kaže Vujačić.
826 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay, Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay, Pixabay

Šest minuta čitanja dnevno može umanjiti stres za oko 60 odsto, pa tako ovoj aktivnosti valja posvetiti svoje slobodno vrijeme. O knjigama koje možete čitati u periodu izolacije, za Boje jutra govorila je Nina Vujačić, urednica kulture i izvršna urednica nezavisnog dnevnika Vijesti.

„Ovih dana se mahom predlaže „Besnilo“ od Pekića, „Sljepilo“ Saramaga ili Kamijeva „Kuga“, kao i druge slične knjige koje govore o zarazama, ali ja bih izbjegavala takvu vrstu literature“, kaže Vujačić.

„Kako usljed trenutne situacije ne mogu putovati, odlučila sam da se vratim onim knjigama koje me vode na put, poput knjige Orhana Pamuka „Instanbul“, jer Orhan radnje svojih romana smješta u rodni grad i opisuje njegove ulice putopisnim stilom“, objašnjava ona.

Za upoznavanje nekadašnjeg Konstatinopolja, preporučuje i dvije knjige Betani Hjuz „Priče o tri grada“, a za upoznavanje Napulja izdvaja trilogiju „Moja genijalna prijateljica“, po kojoj je HBO snimio i seriju u režiji Paola Siorentinija.

„Takođe se obavezno treba posvetiti „Aleksandrijskom kvartetu“ Lorensa Darela, što obuhvata četiri knjige različitih naslova i priča o Aleksandriji, njeni kvartovima, osnivačima, njenoj burnoj istoriji", izdvaja Nina.

Kako kaže, Darel ne piše samo o Aleksandriji, pa treba potražiti i njegovu knjigu „Prosperova pećina“, koja nas vodi na turu po najlješem grčkom ostrvu - Krfu.

„Darelov brat je napisao knjigu „Moja porodica i druge životinje“, po kojoj je snimljena i serija, a govori o njihovom životu na Krfu“, objašnjava Nina, dodajući da se pored knjiga može uživati i u serijama i filmovima koje su po njima urađene.

Ona napominje da se u knjigama može uživati i elektronskim putem, za one koji sada ne mogu pronaći određenu knjigu u klasičnom formatu.

„Brojne stranice na fejsbuku su otvorile svoje pdf i elektronske biblioteke, pa je tako njujorška biblioteka otvorila svoje sadržaje sa preko trideset hiljada naslova koji su svima dostupni i nijesu samo na engleskom jeziku“, kaže Vujačić, dodajući da postoje i brojni muzeji koji se ovih dana mogu obići virtuelno.

Bonus video: