Romi u Ulcinju se žale da im fali higijenskih sredstava i hrane

Iz Opštine Ulcinj su nam kazali da pripremaju 250 paketa sa hranom I higijenskim proizvodima za Romsku populaciju u gradu , te da bi to ovih dana trebalo da stigne u njihove domove
777 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz ulcinjskog naselja Bijela Gora, Foto: Printscreen/Youtube/TV Vijesti
Detalj iz ulcinjskog naselja Bijela Gora, Foto: Printscreen/Youtube/TV Vijesti

U ulcinjskoj Komunalnoj policiji priznaju da je romsko naselje Bijela gora, kao i ostala gdje je mahom Romska populacija, teško kontrolisati poštovanje zabrana donijetih u cilju sprečanvanja epidemije kovid-19. Romi se sa druge strane zele da im fali higijenskih sredstava ali i hrane .

Desetak romskih porodica živi u ulcinjskom divljem naselju u Bijeloj gori, u oronulim objektima bivšeg građevinskog preduzeća, u katastrofalnim uslovima. Samo je djece, kako kažu, oko tridesetak. Igraju se zajedno, fizicke distance nema, nemaju maske, ni rukavice, a pojedini su I bez hrane.

"To što smo imali jeli su i pili, nemamo ništa više", kazao je loklani mještanin Rustem Krasnići.

Dok Ćamila Imeri dodaje da im "nedostaje higijena za djecu, hranu sad momentalno imamo, higijena nam je najviše potrebna. Maske i rukavice nemate? Odakle nam..Nemam ni toliko para da kupim za svu djecu."

"Imate li vodu? Vodu smo priključili na crno, ali hvala im ne diraju nas. Imamo tu vodu, ali nemamo ništa drugo. Prvi put smo dobili od socijalnog 50 eura, jednom jedan paket od Crvenog krsta. Ništa drugo, evo 25 dana smo unutra", rekao je Ramadan Nezaj.

U Komunalnoj policiji priznaju da je ovo naselje, kao i ostala gdje je mahom Romska populacija, teško kontrolisati . Donekle su suzbili prosjačenje,ali ga I dalje ima

"Ova problematika je izražena malo više. I dalje nastavljaju sa prosjačenjem. Isključivo maloljetni", istakao je koordinator u Komunalnoj policiji Amir Mehmeti.

Romi u Bijeloj Gori, tvrde da ne prave prekršaje.

"Ne izlazimo u grad, poštujemo te mjere, pravila. Radili smo privatno sa otpadom, staro željezo. Sad ne može ni sa tim, zatvorili su sve, nema šta da se radi", tvrdi Nezaj.

"Po čitav dan u kuću, ovdje se igraju I to je to za našu djecu", naglasila je Imeri.

Iz Opštine Ulcinj su nam kazali da pripremaju 250 paketa sa hranom I higijenskim proizvodima za Romsku populaciju u gradu , te da bi to ovih dana trebalo da stigne u njihove domove.

Bonus video: