Hotelijeri i vlasnici turističkih apartmana saglasni: Predstojeća sezona velikim dijelom već propala

“Sve je do 15. juna otkazano”, rekao je hotelijer na Žabljaku, Milenko Stijepović
10207 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2020. 19:31h

Hotelijeri i vlasnici turističkih apartmana sa juga i sjevera Crne Gore saglasni su da je zbog epidemije koronavirusa predstojeća turistička sezona velikim dijelom već propala. Veoma je neizvjesno i hoće li biti posjete tokom sezone.

„Nalazimo se u najvećoj turističkoj krizi u istoriji turizma. Za predsezonu do juna mjeseca su otkazani svi aranžmani, od juna pa naprijed svi naši partneri su nam poslali uglavnom poruke da još uvijek ne znaju šta će biti, ali ostavili su mogućnost otkazivanja aranžmana do dva dana prije dolaska gostiju“, kazao je hotelijer iz Budve, Dragan Purko Ivančević.

“Sve je do 15. juna otkazano”, rekao je hotelijer na Žabljaku, Milenko Stijepović.

„Sada ostali bukvalno na prazan papir. Ovo će biti jedan veliki udarac za sve nas koji živimo od turističke sezone”, dodala je vlasnica turističkih apartmana iz Kotora Bojana Jovanović.

Pored prishološkog aspekta koji će svakako biti ograničavajući faktor za putovanja i finansije će biti značajno skromnije. Zato su hotelijeri i vlasnici apartmana spremni da koriguju cijene kako bi bar nešto zaradili.

„Mi računamo do 15. jula da će nešto biti. Mi ćemo dati cijene niže, mi smo ponudili cijene već niže 10 odsto u odnosu na prošlu godinu”, rekao je Stijepović.

“Još uvijek nisu otkazali turisti iz Srbije i BiH. Popusti su sigurno u planu, jer vi morate prilagoditi svoju ponudu mogućnostima svojih gostiju”, kazala je Jovanović.

Ipak, ističe Dragan Ivančević, ključnu ulogu za oporavak jedne od svojih strateskih privrednih grana imaće država, koja bi, kako smatra, trebalo da se ugleda na susjednu Hrvatsku.

„Bez pomoći države, bez subvencija koje se tiču zaštite radnih mejsta, zaštite kompanija ne možemo računati na opstanak turističke privrede i onog dijela koji je komplementaran turizmu do početka sljedeće sezone“, kaže Ivančević.

Slične poruke šalju i njegove kolege iz Kotora i sa Žabljaka, uz ocjenu da dosad ponuđene mjere Vlade poput odlaganja kredita i drugih obaveza nisu ni približno dovoljno.

„Trebala bi država da zahvati neke druge mjere- da se dadne smanjenje poreza, doprinosa, taksi, drugih dažbina+mora se tu biti daleko šire ruke i šireg zahvata“, rekao je Stijepović.

“Smatram da bi trebalo smanjiti, ako ne uvesti i moratorijum na plaćanje poreza, na smanjenje dažbina”, kazala je Jovanović.

Iz Nacionalne turističke organizacije ranije su najavili da će predložiti dodatan set mjera kako bi se pomoglo očuvanju turizma , te da će promovisati različite vrste stimulativnih paketa i aranžmana. Ističu da će fokus biti na turistima iz regiona, koje će, zbog geografske blizine, prve pokušati da privuku nižim cijenama.

Bonus video: