Doktorica Minić Novčić: Situacija sa koronavirusom će potrajati, moramo biti strpljivi...

„Ako uporedimo broj stanovnika i testiranih, možemo vidjeti da Crna Gora ima bolju stopu testiranja po glavi stanovnika“, saopštava doktorica Minić Novčić.
9271 pregleda 1 komentar(a)
Koronavirus (Ilustracija), Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Koronavirus (Ilustracija), Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 13.04.2020. 10:17h

Doktrorica Marina Minić Novčić iz Velike Britanije, za Boje jutra je govorila o životu u Engleskoj za vrijeme epidemije koronavirusa.

„Britanija ima oko 85 hiljada prijavljenih slučejeva, a do sada je zabilježeno oko deset hiljada smrtnih slučajeva“, prenosi Minić Novčić.

Kako kaže, Velika Britanije još uvijek ne sprovodi dovoljan broj testiranja.

„Ako uporedimo broj stanovnika i testiranih, možemo vidjeti da Crna Gora ima bolju stopu testiranja po glavi stanovnika“, saopštava ona.

Kako dodaje, građanima u Britaniji je dozvoljeno da izađu jednom dnevno radi fizičke aktivnosti, ali moraju držati propisanu distancu, koristiti zaštitna sredstva i ne zadržavati se na javnim površinama.

Minić Novčić prenosi da su prodavnice u Britaniji dobro snadbjevene, ali da se osjeća nedostatak nekih proizvoda poput jaja i brašna, čija je cijena porasla, a sredstava za dezinfekciju nema dovoljno.

„Smjene u bolnicama ovih dana traju i do 13 sati, što je neobično za bolnice u Britaniji, koja trenutno nema dovoljan broj ljekara, usljed čega su na rad pozvani brojni penzonisani ljekari, a dodijeljene su i licence specijalizantima koji su se nalazili u inostranstvu“, prenosi doktorica.

Kako kaže, takođe je zabilježen problem nedostatka medicinske opreme, što je posljedica ležernog stava koji je Britanija zauzela na početku epidemije, usljed čega je, kako ističe doktorica, reakcija zakašnjela, a samim tim su i trenutne posljedice ozbiljnije.

Minić Novčić napominje da se trenutno sprovode brojne kliničke studije u koje je uključena i Engleska, kako bi se testirali ljekovi koji se mogu koristiti u liječenju, ali da se radi i na razvijanju vakcine protiv koronavirusa.

„Mislim da je prilično nezahvalno porediti koronavirus sa običnim virusom gripa, na šta nam ukazuje i broj pacijenata koji su na liječenju, ali i broj smrtnih slučajeva“, prenosi doktorica.

Ona dodaje da prati situaciju u Crnoj Gori i ističe da nadležne instituacije rade odličan posao, a građanima poručuje da će situacija sa koronavirusom potrajati i da moraju biti strpljivi.

Bonus video: