Advokatica Cimbaljević: Klijenti se najviše javljaju zbog otkaza i isteka ugovora

„Krivično djelo izazivanje panike i nereda je kompleksno i nije ga lako dokazati, zbog čega je postupak i njegovo pravilno sprovođenje od velike važnosti za utvrđivanje postojanja krivičnog djela“, ističe Cimbaljević.
1308 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 14.04.2020. 09:33h

Advokatica Vesna Cimbaljević za Boje jutra je govorila o krivičnom djelu izazivanje panike i nereda, uslovima za ostvarenje ovog krivičnog djela i njegovim posljedicama.

„Ko iznošenjem ili pronošenjem lažnih vijesti ili tvrđenja izazove širenje panike ili nereda može se kazniti zatvorom do jedne godine, a teži oblik djela postoji ako je ono učinjeno putem medija i sredstava javnog informisanja, u kojem slučaju će se to lice kazniti zatvorom do tri godine“, objašnjava advokatica.

Kako kaže, ispunjenje uslova za ostvarenje bića ovog krivičnog djela trebaju se cijeniti u svakom konkretnom slučaju.

„Posljedica ovog krivičnog djela može da se ogleda u različitim reakcijama građana, kao što je ometanje donošenja ili sprovođenja određenih odluka institucija“, kaže Cimbaljević.

Ona objašnjava da osnovano sumnjičenje nekog lica ne znači da je to lice krivo i u tom slučaju treba voditi računa o pretpostavci nevinosti.

„Ovo krivično djelo je kompleksno i nije ga lako dokazati, zbog čega je postupak i njegovo pravilno sprovođenje od velike važnosti za utvrđivanje postojanja krivičnog djela“, ističe Cimbaljević.

Advokatica dodaje da praksa Evropskog suda za ljudska prava štiti slobodu izražavanja, kao i da određuje neophodnost da se prije hapšenja, kao teže mjere, izreknu blaže mjere koje su srazmjerne povredi koja je učinjena.

„Najugroženije pravo trenutno jeste pravo na privatnost, a klijenti se najviše javljaju zbog problema u radnom odnosu, usljed dobijanja otkaza i isteka ugovora“, kazala je Cimbaljević, dodajući da poslodavac nema obavezu da produži ugovor koji je istekao.

Bonus video: