Moguća zaraza koronavirusom posredstvom očiju, važno ih zaštititi...

„Najbolje je održavati socijalnu distancu, jer nas naočare ne štite u potpunosti, s obzirom da predio oko njih ostaje nezaštićen“, napominje doktorica Borović, dodajući da je važno redovno prati ruke i njima ne dodirivati lice i oči.
6853 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.04.2020. 12:28h

Koliko su oči osjetljive na koronavirus i kako da ih zaštitimo, za Boje jutra je govorila doktorica Sanja Borović, oftalmološkinja.

„Istraživanja u Kini pokazala su da bris oka nije sadržao koronavirus, dok su istraživanja u Americi zabilježila prisustvo crvenilo očiju kod lica koja su oboljela od koronavirusa“, kaže doktorica, dodajući da je moguća pojava konjuktivitisa.

Ona objašnjava da sluzično može doći do prenosa koronavirusa posredstvom oka, te da osobe koje borave u okruženju oboljelih od koronavirusa trebaju nositi zaštitne naočare.

„Najbolje je održavati socijalnu distancu, jer nas naočare ne štite u potpunosti, s obzirom da predio oko njih ostaje nezaštićen“, napominje Borović, dodajući da je važno redovno prati ruke i njima ne dodirivati lice i oči.

Konjuktivitis, objašnjava doktorica, ne može prouzrokovati oštećenje vida i ne mora se nužno javiti kod osoba koje su oboljele od koronavirusa.

Bonus video: