Backović: Nauka je mogla da predvidi pojavu novog virusa

"Vakcina se najprije mora napraviti, a kasnije provjeriti i osigurati za upotrebu, što će potrajati neko vrijeme", pojašnjava doktorka biohemijskih nauka i molekularne genetike Marija Backović
4829 pregleda 1 komentar(a)
Koronavirus, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Koronavirus, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 14.04.2020. 10:51h

Marija Backović, naučnica porijeklom iz Crne Gore, doktorka biohemijskih nauka i molekularne genetike, koja već 12 godina radi na Pasterovom institutu u Parizu, ovih mjeseci aktivno istražuje novi virus korona. Za „Boje jutra“ govorila je o uticaju BCG vakcine na manju smrtnost, novim simptomima poput promjena na koži, testiranju na antitijela i razvoju imuniteta.

„Rekla bih da ljekari u Francuskoj drže situaciju pod kontrolom, a dobra vijest jeste da se posljednjih dana smanjio broj smrtnih slučajeva“, prenosi Backović.

Kako kaže, veliki broj timova u Francuskoj radi na pronalaženju vakcine za koronavirus, ali da još uvijek ne možemo očekivati vakcinu koja će biti spremna za korišćenje.

„Gotovu vakcinu možemo očekivati za oko 12 do 18 mjeseci, budući da se vakcina najprije mora napraviti, a kasnije provjeriti i osigurati za upotrebu, što će potrajati neko vrijeme“, saopštava Backović.

Ona objašnjava da postoje dvije vrste testova, oni koji dijagnostikuju prisustvo virusa u organizmu čovjeka, a postoje i serološki testovi koji identifikuju antitijela u organizmu koja pokazuju da li je organizam ranije bio inficiran virusom.

„Ovaj virus je specifičan po tome što može da izaziva podjednako blage i teške simptome, što je problematično kod asimptomatskih pacijenata, a serološki testovi pomažu da vidimo koliko ljudi je odbolovalo virus“, kazala je Backović.

„Jedno od istraživanja je pokazalo da je moguće reinficirati primate koji su bili inficirani koronavirusom“, kaže ona i dodaje da je dosadašnje iskustvo pokazalo da sezonski virusi daju imunitet minimum godinu dana ili više, pa se tako može očekivati i od koronavirusa, međutim, napominje da naučnici još uvijek nijesu sigurni po ovom pitanju.

Ona ističe da je pronađena korelacija između zemalja u kojima se daje BCG vakcina i stope smrtnih slučajeva u ovim zemljama, ali da još uvijek nije dokazano da je direktno ona uzrok smanjenja stope smrtnosti.

„Ne postoji naučna studija u pogledu simptoma korovirusa u različitim reakcijama na koži, ali jeste zabilježeno da oboljeli od koronavirusa imaju određene promjene na koži, a takođe se pokazalo da oboljeli primjećuju slabljenje čula mirisa“, napominje Backović, dodajući da su u pitanju sporadični simptomi.

Kako je kazala, nauka je mogla da predvidi pojavu ovog virusa na osnovu pređašnjeg iskustva sa drugim covid virusima.

Backović napominje da se nauka u ovoj situaciji pokazala brzom, iako još uvijek nemamo gotovu vakcinu, ali da je važno što se već nakon par mjeseci od pojave virusa otpočelo sa kliničkim studijama i istraživanjima.

Kako kaže, Crna Gora je dobro preventivno djelovala, a građanima poručuje da ostanu kod kuće, redovno peru ruke i slušaju savjete nadležnih.

Bonus video: