U muzeju u Rijeci se čuva jedan od prsluka za spasavanje sa Titanika

"Josip Car je bio jedan od preživjelih putnika i on je donio prsluk za spasavanje sa sobom u Rijeku, gdje ga je čuvala njegova porodica“, ispričao je Mendeš za Boje jutra.
989 pregleda 0 komentar(a)
Prsluk za spasavanje sa Titanika, Foto: Prsluk za spasavanje sa Titanika
Prsluk za spasavanje sa Titanika, Foto: Prsluk za spasavanje sa Titanika

Nikša Mendeš, muzejski savjetnik u Pomorskom i istorijskom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci, govorio je za Boje jutra o tragediji na Titaniku i prsluku za spasavanje koji se čuva u ovom muzeju.

„Znamo da je na Titaniku bilo 30 putnika iz Hrvatske, od kojih je troje preživjelo, dva muškarca i jedna žena“, saopštava Mendeš.

Kako kaže, Karpatija je bio jedan od brodova koji su čuli signale sa Titanika, 45 minuta nakon udarca broda o santu leda.

„Oni su odmah nakon toga krenuli u spašavanje, međutim, trebalo im je oko tri i po sata da dođu na lokaciju gdje je Titanik već bio potonuo“, kaže Mendeš i dodaje da su brodovi tada uspjeli spasiti oko 712 putnika koji su plutali sa strane ili se nalazili u čamcima.

On objašnjava da je jedan od članova posade bio i Josip Car, koji je prilikom spašavanja putnika sačuvao jedan od spasilačkih prsluka.

„Nakon što je Karpatija spasila putnike, kasnije je otputovala u Rijeku pa je Josip Car donio prsluk sa sobom, gdje ga je čuvala njegova porodica“, kaže Mendeš i dodaje da je porodica preživjelog putnika 20 godina kasnije i predala prsluk muzeju na čuvanje.

Mendeš saopštava da je iz tog vremena sačuvan i turistički prospekt koji prikazuje neke od najljepših brodova iz tog vremena, njihov enterijer, uređenost salona i prostorija za putnike i posadu, a u okolini Rijeke, kako dodaje, postoji još predmeta koji su dio priče o čuvenom Titaniku.

Bonus video: