Razvedeni roditelji ovih dana u problemima: Važno je voditi se najboljim interesom djeteta

„Zabilježili smo povećan broj poziva roditelja, jer trenutno sud radi samo po hitnim postupcima, pa roditelji ne mogu da riješe sporna pitanja", kaže advokatica Pavlović.
1107 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 15.04.2020. 10:29h

Advokatica Jovana Pavlović i Marija Babić, klinička psihološkinja, za Boje jutra su govorile o problemima sa kojima se susrijeću razvedeni roditelji u periodu epidemije koronavirusa i kako trebaju postupati da bi zaštitili svoja prava, ali i interese dvoje djece.

„Zabilježili smo povećan broj poziva roditelja, jer trenutno sud radi samo po hitnim postupcima, pa roditelji ne mogu da riješe sporna pitanja, niti pokrenu izvršenja po presudi, jer u ovim okolnostima izvršitelji ne izlaze na teren“, kaže advokatica Pavlović.

Kako ističe psihološkinja Babić, problemi sa kojima se suočavaju roditelji i djeca tokom procesa razvoda braka ostavljaju određene posljedice na psihološki razvoj djeteta, usljed čega je jako važno razgovarati sa djetetom i voditi računa o njegovim osjećanjima.

„Jasno je da u periodu epidemije nije moguće održavati pravi način viđanja djeteta, ali roditelji ne smiju dozvoliti da mogući konflikti narušavaju roditeljski pristup i trebaju razgraničiti partnerski od roditeljskog odnosa“, napominje Babić.

Kako kaže advokatica, u saradnji sa Centrom za ženska prava je zabilježeno da trenutna situacija izaziva probleme naročito onim roditeljima koji imaju neraščišćene odnose, usljed čega pojedini roditelji zloupotrebljavaju svoje pravo i ne omogućavaju drugom roditelju da ostvari kontakt sa djetetom.

„U pogledu postupaka alimentacije koji su već riješeni, oni se i sprovode, a onima koji ovo pitanje još uvijek nije riješeno predlažem da sudiji podnesu predlog za određivanje privremene mjere i utvrđivanje određenog iznosa alimentacije“, kaže Pavlović.

Ona savjetuje roditeljima da, ukoliko su u mogućnosti, angažuju advokata za pravnu pomoć, pozovu neku od nevladinih organizacija koje pružaju besplatnu pravnu pomoć ili sami sastave konkretan predlog za određivanje privremene mjere.

„Najbolji interes djeteta je ono o čemu se najviše vodi računa u svakoj situaciji, pa tako i u ovoj, a moram apelovati na roditelje da njihov bivši partnerski odnos ne utiče na njihov koroditeljski savez“, napominje Babić i dodaje da je važno da djeca osjećaju ljubav oba roditelja.

Bonus video: