Djeci sa autizmom posebno teško palo odsustvo škole

„Izlazak u dvorište je važna dnevna aktivnost, ali dalje od kapije ne izlazimo“, kaže majka dječaka sa autizmom i ističe da je djetetu bilo najteže objasniti nagli prestanak škole i odsustvo drugara.
680 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija

Koliko odstupanje od dnevne rutine i ograničavanje kretanja otežava svakodnevno funkcionisanje porodicama djece sa autizmom, za Boje jutra je govorila Dejana Stanić, majka osmogodišnjeg dječaka sa autizmom.

„Prva nedjelja nam je najteže pala, jer nema škole i u početku je bilo naporno, ali sada smo se već nekako navikli“, kaže Stanić i dodaje da je velika prednost što žive u kući i imaju dvorište.

„Izlazak u dvorište je važna dnevna aktivnost, ali dalje od kapije ne izlazimo“, kaže ona i ističe da je djetetu bilo najteže objasniti nagli prestanak škole i odsustvo drugara.

Ona objašnjava da slobodno vrijeme sa djetetom provodi u izvršavanju školskih obaveza i da nailazi na razumijevanje učiteljice, a vrijeme takođe usmjerava i na igru.

„Preporučujem da se djeci koja žive u stanovima obezbijedi vrijeme za izlazak vani, jer je to jako važno, ali i da se što više slobodnog vremena usmjeri na igru sa djetetom“, zaključuje Stanić.

Bonus video: