Doktorica Đorđević: Pravilnu ishranu kontrolisati i kroz spisak za kupovinu

„Posebno bih skrenula pažnju na kupovinu i predlažem da se prije odlaska u nabavku pripremi spisak, kako bismo izbjegli pretjeranu kupovinu, kasnije kvarenje hrane i finansijsko rasipanje“, kaže doktorica.
861 pregleda 0 komentar(a)
Pravilan odabir namirnica, Foto: Shutterstock
Pravilan odabir namirnica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.04.2020. 11:13h

Doktorka Zorica Đorđević iz Instituta za javno zdravlje za Boje jutra je govorila o održavanju pravilne ishrane u periodu izolacije, sprečavanju prejedanja i načinima da ojačamo imunitet.

Kako kaže Đorđević, svakako da je moguće da svoju ishranu prilagodimo trenutnim okolnostima i vodima računa o imunitetu pažljivim unosom odabranih namirnica.

„Posebno bih skrenula pažnju na kupovinu i predlažem da se prije odlaska u nabavku pripremi spisak, kako bismo izbjegli pretjeranu kupovinu, kasnije kvarenje hrane i finansijsko rasipanje“, kaže doktorica.

Ona napominje da je važno da se na spisku za kupovinu nađu mliječni proizdovi, mlijeko, jogurt i sirevi, kao i svježe povrće, konzervirana riba i jaja, što će obezbijediti dovoljan unos proteina, bjelančevina i minerala.

„Važno je da izbjegavamo proizvode koji imaju mnogo soli i šećera, slatkiše i grickalice, kao i alkohol“, kaže Đorđević i napominje da je važno voditi računa i o pravilnom odlaganju hrane.

Ona napominje da je korisno i poželjno češće grilovati, umjesto pržiti hranu, ali i pripremati samo dovoljnu količinu koja je potrebna za ukućane, kako bi se izbjelo kvarenje i bacanje hrane.

„Kako bi se održavala redovna i pravilna ishrana, važno je da budemo uobročeni i da ne grickamo između obroka, jer su takve grickalice najčešće pune masti i šećera“, kaže doktorica i napominje da možemo poboljšati svoj imunitet unošenjem vitamina C, B, B2, kao i vitamina A i D koji se dobijaju iz jaja i biljnih ulja, a od minerala izdvaja cink, kalcijum i magnezijum.

Kako dodaje, bobičasto i jezgrasto voće jako crvene boje, kao i izraženo zeleno povrće, poput blitve i spanaća, posebno su poželjni u ishrani ovih dana, jer nam takve namirnice garantuju unos svih važnih vitamina.

„Djeci je posebno teško uskladiti ishranu ovih dana, jer obično ne vole sve ono što je zdravo, ali je važno da se pravilno hrane i da se fizički aktiviraju“, kaže Đorđević i napominje da je neophodno da održavamo higijenu radnih površina i hrane koju koristimo, da je pravilno operemo i skuvamo, kao i da peremo ruke tokom pripreme obroka.

Bonus video: