Dr Štagljar: Serološki testovi za četiri do šest mjeseci, pomoći će u otkrivanju prenosilaca virusa

Kako ističe doktor Štagljar, putem metode serološkog testiranja biće testiran veliki broj ljudi, a zahvaljujući tome će se napraviti razlika između onih pacijenata koji mogu ići na liječenje od kuće i onih kojima je neophodna hospitalizacija.
2976 pregleda 0 komentar(a)
dr Štagljar za Boje jutra, Foto: AP
dr Štagljar za Boje jutra, Foto: AP
Ažurirano: 16.04.2020. 11:22h

O značaju seroloških testova u borbi protiv pandemije Kovida-19, pronalasku vakcine ili lijeka protiv ovog virusa, u Bojama jutra je bilo riječi sa dr Igorom Štagljarom, jednim od vodećih svjetskih molekularnih biologa, koji na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Torontu radi na novom imunološkom testu na koronavirus koji bi trebalo da bude gotov za šest mjeseci.

„Vjerovatno već znate da oko 80 odsto zaraženih koronavirusom ima blage simptome, a da samo pet odsto spada u grupu onih koji su kritično zaraženi“, kaže doktor Štagljar i napominje da veliki broj zaraženih ne pokazuje dovoljno simptoma, ali jednako prenose bolest kao i drugi.

On dodaje da je važno otkriti sve one osobe koje su asimptomatske, a prenose virus.

„U tom cilju trebamo pristupiti serološkim testovima, koji će otkriti antitijela u organizmu i detektovati virus putem elajza metode“, objašnjava Štagljar.

Kako ističe, ako se putem ove metode bude uspjelo u testiranju velikog broja ljudi, moći će se napraviti razlika između onih pacijenata koji mogu ići na liječenje od kuće i onih kojima je neophodna hospitalizacija.

„Ova metoda će se moći primjenjivati za četiri do šest mjeseci, a testovi će biti prilično jeftini“, saopštava Štagljar i napominje da mu rad na testovima neće donijeti finansijsku korist.

Štagljar dodaje da se treba braniti od dezinformacija, usljed čega je važno slušati stručnjake i epidemiologe, koji su jedini relevantni da govore o epidemiji i virusu.

„Svaka vakcina i lijek moraju proći brojne kliničke studije, putem kojim se može utvrditi da li je neki lijek djelotvoran ili ne, zbog toga ne treba slušati brojne prognoze o prvim vakcinama koje dolaze od ljudi van medicinske struke“, kaže Štagljar i napominje da vakcina neće uspjeti da se razvije prije kraja ove godine.

Kako dodaje, mjere socijalnog distanciranja su uvedene sa ciljem da se smanji broj oboljelih jer je najopasnija karakteristika ovog virusa njegova zaraznost.

„O potpunom vraćanju na normalan tok stvari mislim da ne možemo govoriti prije nego se pronaće lijek ili vakcina za koronavirus“, kaže Štagljar.

On napominje da su ovih dana sve oči uprte u nauku, što pokazuje koliko je nauka važna u društvu, jer se od nje očekuje da nas izliječi i otkloni sve brige.

Bonus video: