TESTOVI I LJEKARSKO VAŽE GODINU DANA

Problem auto škola i budućih vozača: Istek perioda važenja položenih testova i ljekarskog uvjerenja

Kako objašnjava instruktor vožnje, oni kandidati koji su položili testove, a još uvijek čekaju na polaganje vožnje mogu zapasti u problem jer testovi i ljekarsko uvjerenje važe godinu dana.
11556 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.04.2020. 10:05h

Nikola Dragaš, instruktor vožnje, objašnjava za Boje jutra kako da vrijeme u periodu epidemije i izolacije iskoriste oni koji se spremaju za polaganje vozačkog ispita.

„Kako su usljed okolnosti i auto škole morale prestati sa svojim radom, mi smo odlučili da onima koji planiraju polaganje vozačkog ispita pružimo pomoć i savjete putem online sredstava informisanja“, sapštava Dragaš i kaže da se na na društvenim mrežama mogu pronaći videi sa brojnim objašnjenjima saobraćajnih propisa.

Kako kaže instruktor, najviše se griješi kod kružnih tokova i raskrsnica, ali da treba napomenuti i na propuštanje pješaka na pješačkim prelazima.

„Kružni tokovi su regulisani i najvažnije je znati propise i pravila saobraćaja, ali i obraćati pažnju na sve znakove u saobraćaju, znati da onaj ko je u kružnom toku ima prednost i slično“, ističe instruktor.

Kako dodaje, oni kandidati koji su položili testove, a još uvijek čekaju na polaganje vožnje mogu zapasti u problem jer testovi i ljekarsko uvjerenje važe godinu dana, ali se nada da će Ministarstvo prosvjete preduzeti nešto tim povodom i, kako kaže, produžiti vrijeme važnosti testova za ono vrijeme koliko je izgubljeno usljed trenutnih okolnosti.

„Intezitet saobraćaja je smanjen posljednih dana, pa mladi vozači koji su dovoljno spremni i u mogućnosti možda imaju priliku da se oslobode u vožnji, ali napominjem da je važno da paze na vozila koja im dolaze u susret“, dodaje instruktor i opominje da je primijećeno da je posljednih dana, usljed odsustva gužve u saobraćaju, vidno došlo do povećanja brzine u vožnji, pa mladi vozači treba o tome naročito da vode računa.