Kako bi moglo izgledati popuštanje mjera u Crnoj Gori

U međuvremenu, brojne evropske zemlje predstavile su svoje planove ukidanja mjera, sa jasnim datumima
54880 pregleda 28 komentar(a)

Nadležni u Crnoj Gori još javno ne govore o planu popuštanja mjera protiv koronavirusa, već su juče najavili i mogućnost pooštravanja zbog dijela građana koji ih ne poštuju.

U međuvremenu, brojne evropske zemlje predstavile su svoje planove ukidanja mjera, sa jasnim datumima.

,,Zar treba još da stežemo i uvodimo nove restriktivne mjere zbog onih koji ne poštuju mjere? Ako ne bude druge, moraćemo", poručio je juče direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša.

Tako je u Crnoj Gori moguće pooštravanje mjera u trenutku dok brojne druge zemlje razmišljaju o njihovom ukidanju. Nadležni kažu da 10 posto građana ne sluša naredbe i da zbog toga ispaštaju svi ostali. Nakon 36 dana ovakvog života, građani različito komentarišu ovu mogućnost.

Zahvaljujući strogim mjerama nadležnih, Crna Gora i dalje ima relativno mali broj slučajeva koronavirusa a direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša ranije je poručio da se normalizaciji stanja možemo nadati krajem maja ili početkom juna. Zato je za očekivati da aktuelne mjere, koje ističu krajem aprila i početkom maja, budu još produžene, pitanje je samo za koliko.

U međuvremenu, druge zemlje već prave planove popuštanja mjera pa se naziru obrisi nekog budućeg života. Naše vlasti još javno ne govore o tome ali kako bi to moglo izgledati u Crnoj Gori?

Ako za primjer uzmemo susjednu Hrvatsku, a već smo usvojili slične mjere u ekonomiji, samo manje izdašnije, naši nadležni bi mogli početi da razmišljaju o nekom popuštanju ako dođe do sedmodnevnog pada broja novozaraženih. U Hrvatskoj je, nakon pada koji traje već nekoliko dana, donijeta prva mjera popuštanja pa je od sjutra ponovo dozvoljen međugradski saobraćaj, ali samo unutar županija. Najstrožije mjere su produžene do četvrtog maja ali hrvatski mediji prenose da je Vlada donijela plan otvaranja koji će potom uslijediti.

I dalje će se morati poštovati fizička distanca, vjerovatno nositi maske napolju i izbjegavati bliski kontakti i okupljanja. Predložiće se otvaranje i kafića i restorana, ali za početak samo onih koji imaju terase te mogu obezbijediti dovoljnu distancu između stolova i gostiju pa će mnogi morati da izbace dio inventara. Od turističkih objekata, za početak bi prvo mogli biti otvoreni kampovi, kao i kuće za odmor i privatni smještaj, kako ne bi došlo do prevelikog miješanja gostiju. U hotelima više neće biti švedskih stolova. Moguće je da će biti predloženo i postupno uvođenje javnog prevoza u gradovima ali po smanjenom redu vožnje kao i ponovni avionski letovi unutar Hrvatske. Razmišlja se i o otvaranju frizerskih i kozmetičkih salona ali uz stroge mjere distanciranja, ograničavanje broja mušterija i nošenje maski. Npr. ako frizerski salon ima četiri stolice, vjerovatno će se omogućiti istovremeni boravak dvije mušterije. Što se tiče škola, tu još nema konkretnih datuma ali ostaje mogućnost da se završni i diplomski ispiti ipak polažu u školama i na fakultetima a matura je planirana za jun iz obaveznih predmeta.

U Sloveniji će od ponedjeljka ponovo početi da rade prodavnice, uključujući i one automobila i bicikala, kao i mehaničarske i zanatske radnje a proradiće i hemijske čistione. Biće dozvoljeni i sport i rekreacija, uz poštovanje distance a plan je da od četvrtog maja počnu da rade frizerski i kozmetički saloni.

U međuvremenu, druge evropske zemlje idu svojim putem a sigurno ćemo posmatrati i kako one prolaze sa svojim mjerama. Danci će već u ponedjeljak otvoriti frizerske salone, zubne i fizioterapeutske ordinacije, a Norveška otvara vrtiće, a sedam dana kasnije i škole od 1. do 4. razreda. Švajcarska od 27. aprila otvara frizerske salone a škole 11. maja. U Njemačkoj je planirano postepeno otvaranje trgovina, škola i frizerskih salona od 4. maja. Austrija, koja je ove sedmice otvorila hiljade prodavnica, planira da sredinom maja otvori i muzeje a Češka prva otvara terase pivnica, a potom i ostale ugostiteljske objekte od 25. maja.

Neki koraci ka otvaranju napravljeni su i u Americi, koja je najviše pogođena virusom. Tamo je na Floridi otvorena prva plaža uz poruku građanima da bi to mogao da bude početak ako svi budu vodili računa i držali socijalnu distancu Dozvoljeno je plivanje, ronjenje, jedrenje ali ne i sunčanje. Sve su ovo pionirski koraci ka suživotu sa koronom, na šta se i mi moramo pripremiti.

"Moraćemo da promijenimo naše navike i ponašanje i moraćemo da se naučimo da živimo sa ovom infekcijom do trenutka kada budemo imali lijek adekvatan ili vakcinu", zaključuje juče Mugoša.

Bonus video: