Vaskršnje službe u Crnoj Gori protekle bez prisustva vjernika

Vaskršnju liturgiju u Manastiru Ostrog služio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa nekoliko sveštenika, pored ćivota Svetog Vasilija Ostroškog
2266 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2020. 20:12h

U crkvama i hramovima širom zemlje proslavljen je Vaskrs, najveći hrišćanski praznik, koji simbolizuje pobjedu života nad smrću. Ipak, zbog epidemije koronavirusa, u crkvama nije bilo vjernika.

Vaskršnju liturgiju u Manastiru Ostrog služio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa nekoliko sveštenika, pored ćivota Svetog Vasilija Ostroškog.

"Neka svoje domove i svoja srca pretvore u oltare Božije. Na to smo svi prizvani ovom svetinjom ostroškom, prije svega i iznad svega jer vaskrsenje Hristovo nije prosto običaj nekakav ovozemaljski i ljudski, nego je vaskrsenje Hristovo temelj i obnova sveukupnog ljudskog života", kazao je Amfilohije.

Za razliku od prethodnih godina, potpuno drugačija slika unutar i ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Usljed epidemije virusa korona, vjernici nisu mogli da prisustvuju liturgiji, koji su od strane Mitropolije crnogorsko-primorske pozvani da ostanu kod svojih kuća. Osim za vjernike, policija je izdala naređenje i novinarskim ekipama, koje nisu smjele da priđu platou ispred Sabornog hrama iako su bili na radnom zadatku.

Policija je tako spriječila najupornije vjernike da uđu u Hram, a oni nisu krili razočarenje što ne mogu da prisustvuju vaskršnjoj službi.

,,Problem je svim vjernicima koji ne mogu da prisustvuju liturgiji da uđu u crkvu i da se poklone svetom vakrsenju. Kako možemo u trgovine ulaziti, trgovati sa parama, stvarima, tu se ništa ne prenosi", pita jedna vjernica.

I u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj ponovo tvrde da se moglo dozvoliti vjernicima da uđu na službe, uz poštovanje mjera zbog koronavirusa.

"Zaista je neobično i pomalo tužno da ove godine slavimo Vaskrs bez prisustva našeg naroda, ali to ne znači da smo odvojeni od našeg naroda u duhu, vjeri, istinitoj molitvi. Zato bih iskoristio priliku da pozdravim sve vjernike koji su imali želju da budu na službi, da smo se pomolili za njihovo zdravlje, njihov napredak. Mislim da je moglo danas da ljudi pojedinačno uđu u hram, na praznik Hristovog vaskrsenja, to nije nimalo lijepa slika. Mogli smo da ispoštujemo prava vjernika i da se ispoštuju nadležne institucije", ističe protojerej Mirčeta Šljivančanin.

Vaskrs se slavi tri dana, a prethodi mu najduži post koji traje 48 dana. Za Vaskrs se farbaju jaja, najčešće crvenom bojom, koja simbolizuje nevino prolivenu Hristovu krv.

Bonus video: