Endokrinološki pacijenti se mogu lako sačuvati, ali moraju pravilno tretirati svoju bolest

„Pacijenti koji imaju endokrinološke probleme mogu da se nađu u problemima ukoliko se ne pridržavaju mjera zdravih stilova života, tj ukoliko loše tretiraju svoju bolest, ali inače se endokrinološki pacijenti mogu lako prilagoditi i sačuvati“, kaže doktor Đogo.
10380 pregleda 1 komentar(a)
dr Aleksandar Đogo, Foto: AP
dr Aleksandar Đogo, Foto: AP
Ažurirano: 20.04.2020. 09:56h

Tokom pandemije virusa korona zbog stresa na udaru su i hormoni. Kako stres, neizvjesnost i izolacija utiču na hormonske poremećaje, zašto oni koji boluju od dijabetesa treba da obrate posebnu pažnju na svoje stanje, za Boje jutra je govorio dr Aleksandar Đogo, spec. internista – endokrinolog.

„Stres po biološkoj definiciji može biti izazvan različitim stresorima, a ne samo psiho stresom, on može biti izazvan i lošim snom, lošom ishranom“, saopštava Đogo.

Kako kaže, sve informacije koje se apsorbuju u tijelu mogu uticati na endokrini sistem organizma, budući da se glavna žlijezda za lučenje hormona nalazi u blizini korteksa, sive kore mozga, koja prima informacije i utiče na liječenje hormona u tijelu.

„Hormonski sistem obuhvata sve organe, a poremećaj hormoskog sistema počinje atipično, osjećajem zamora, drastičnom promjenom težine tijela, dok kod žena hormonske promjene najprije utiču na menstrualne cikluse i reproduktivne organe“, saopštava doktor Đogo.

Doktor dodaje da posljednjih dana nije bio naročito povećan broj endokrinoloških pacijenata.

„Pacijenti koji imaju endokrinološke probleme mogu da se nađu u problemima ukoliko se ne pridržavaju mjera zdravih stilova života, tj ukoliko loše tretiraju svoju bolest, ali inače se endokrinološki pacijenti mogu lako prilagoditi i sačuvati“, kaže Đogo.

Doktor ističe da u srednjim godinama života dolazi do pada nivoa steroida, što utiče na centar za spavanje, a glavobolje i nedostatak sna mogu biti posljedica psiho stresa.

„Postoji zabluda o podjeli hormona na muške i ženske, međutim, oni su prisutni kod oba pola, samo su jedni izraženiji kod muške, a neki kod ženske populacije“, objašanjava doktor i napominje da problem nastaje kada dođe do dominacije nekarakterističnih hormona kod žena, odnosno muškaraca.

Usljed pojave hormonskih poremećaja ili dijabetesa, doktor ističe da je važno unositi omega preparate, tj omega masne kisjeline, kao i redovno se izlagati suncu.

Bonus video: