Geronto domaćice i ovih dana obilaze korisnike, ali su posjete kraće...

Kako kažu geronto domaćice, prilikom posjete posebno obraćaju pažnju i na generalno raspoloženje korisnika, a nakon što ih pozovu telefonom, u prostorijama Crvenog krsta pripremaju sve što im je potrebno dostaviti.
446 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Geronto domaćice Crvenog krsta u Danilovgradu, Sanja Gardašević i Nataša Mićković, za Boje jutra su govorile o tome kako izgleda jedan njihov dan u radu sa korisnicima za vrijeme epidemije koronavirusa i šta im je ovih dana najpotrebnije.

„Radni dan je dosta drugačiji u ovim okolnostima, jer mnogo kraće ostajemo kod korisnika, a najprije ih kontaktiramo telefonom, kako bismo vidjeli šta im je potrebno“, saopštava Garadešić i napominje da je kupovina osnovnih namirnica i apoteka ovih dana dominantna potreba.

Kako kaže, prilikom posjete posebno obraćaju pažnju i na generalno raspoloženje korisnika, a nakon što ih pozovu telefonom, u prostorijama Crvenog krsta pripremaju sve što im je potrebno dostaviti.

„Kada kontaktiramo sa njima, trudimo se da vidimo i u kakvom psihičkom stanju se nalaze, a prilikom posjete razgovaramo sa njima o trenutnoj situaciji i vidimo da se obraduju kada im dođemo u posjetu“, dodaje Mićković.

Ona napominje da kod starijih ljudi ovih dana preovladava samoća, jer su navikli na duže i češće posjete, ali da se prilagođavaju i da su svi korisnici za sada dobro i redovno se posjećuju.

„Korisnici su na početku pokušali da stvore zalihe hrane i ljekova, ali sada to više nije slučaj, već je najvažnije da imaju redovan i svjež obrok, kao i neophodne ljekove, što je obezbijeđeno kroz dobru saradnju sa Domom zdravlja u Danilovgradu“, kaže Gardašević.

Mićković ističe da se prilikom posjeta vodi računa o svim mjerama prevencije, a naročito o predviđenoj distanci, pa se korisnici pridržavaju mjera i razumiju njihovu neophodnost.

Bonus video: