Maska djelotvorna ako se adekvatno koristi i održava, a ruke redovno peru

Pravilna upotreba maske sprečava da kapljica dođe do zaštićenih područja, kaže farmaceut Miloš Krivokapić
2515 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 20.04.2020. 10:21h

Farmaceut Miloš Krivokapić, za Boje jutra je objasnio kako pravilno nanijeti zaštitnu masku, ali i kako je po upotrebi pravilno odložiti.

Kako kaže Krivokapić, istraživanja su pokazala da prilikom kašljanja kapljice prelaze daljinu od oko šest metara, a pravilna upotreba maske sprečava da kapljica dođe do zaštićenih područja.

„Upotreba maske će biti djelotvorna ukoliko se kombinuje sa redovnim pranjem ruku, adekvatnom upotrebom i održavanjem“, napominje on.

Krivokapić objašnjava da je prije nanošenja maske važno oprati ruke sredstvima na bazi šezdesetoprocentnog alkohola ili sapunom i vodom, a zatim staviti masku tako da gornji dio maske bude prilagođen konturama nosa, a usta i brada pokriveni.

„Važno je da ne postoji prostor između maske i lica, kao i da masku ne dodirujemo prilikom upotrebe, a ukoliko to učinimo, potrebno je da operemo ruke“, napominje farmaceut.

On dodaje da je važno otkloniti masku u kantu koja je zatvorena, ali i oprati ruke nakon skidanja maske.

„Jedna maska se ne smije upotrebljavati više puta i to je ono u čemu se najčešće griješi, a obične maske je najbolje upotrebljavati u trajanju od dva do četiri sata“, napominje Krivokapić.

On dodaje da se cijene maski u privatnim apotekama kreću od 0,69 eura, pa nadalje.

Bonus video: