CZIP: Na Marezi se gnijezdi novi par roda

Rode su zaštićena vrsta ptica koja voli prisustvo ljudi, ali i korisna vrsta jer se hrane glodarima i gmizavcima, a njihova funkcija je važna za prirodu.
930 pregleda 0 komentar(a)
Rode u gnijezdu na Marezi, Foto: Crnogorsko društvo ekologa, Crnogorsko društvo ekologa
Rode u gnijezdu na Marezi, Foto: Crnogorsko društvo ekologa, Crnogorsko društvo ekologa

Bojan Zeković iz Centra za istraživanje i proučavanje ptica, za Boje jutra je govorio o novom paru roda koji se posjetio Marezu.

„U petak su nam javili da se par roda pojavio na Marezi, a nakon izlaska na teren smo potvrdili da je u pitanju novi par koji je radio na gnijezdu i koji će tu najvjerovatnije ostati“, prenosi Zeković.

Kako kaže, gnijezdo u Beranama je pod video monitoringom, i na osnovu toga su utvrdili da roditelji grade gnijezdo, hrane se i nalaze materijal za gnijezdo.

„Na tom gnijezdu u Beranama ženka leži na jajima već nekoliko dana, a mužjak donosi hranu“, saopštava Zeković.

On napominje da je ovo osma godina da u Beranama imamo gnijezdo roda nakon dugog perioda, jer postoji podatak da je ranije u oblasti Zete i Ulcinja bilo i oko stotinu parova roda koje su gnijezdile u Crnoj Gori.

Kako kaže, rode su zaštićena vrsta ptica koja voli prisustvo ljudi, ali i korisna vrsta jer se hrane glodarima i gmizavcima, a njihova funkcija je važna za prirodu.

Bonus video: