Za zdrav i ukusan obrok potrebno malo discipline i kreativnosti

"Treba korigovati ishranu, te unositi cijeđeno voće, supe i razne zelene salate, kako bi se organizam oporavio od jače hrane koja je konzumirana u danima praznika", saopštava Krsmanović za Boje jutra.
959 pregleda 0 komentar(a)
Zdrav obrok, Foto: Shutterstock
Zdrav obrok, Foto: Shutterstock

Bogdan Krsmanović iz Udruženja šefova kuhinje Crne Gore, za Boje jutra je objasnio kako da osmislimo što zdraviji jelovnik u periodu izolacije i smanjimo mogućnost pojave neželjenih kilograma.

„Poznato je da praznici sa sobom nose jaka jela i pojačanu ishranu, pa se tako na trpezama obično nalazi pršut, razna pečenja, sirevi i vezane salate, a sve to može izazvati porast tjelesne težine“, saopštava Krsmanović.

On napominje da treba korigovati ishranu, te unositi cijeđeno voće, supe i razne zelene salate, kako bi se organizam oporavio od jače hrane koja je konzumirana u danima praznika.

„Ovih dana se ne krećemo dovoljno, zbog čega još više moramo brinuti o svojoj ishrani, kako ona ne bi rezultirala u povećanom pristisku ili razvoju bolesti“, ističe Krsmanović.

Dodaje da je plan ishrane preporučljiv za pravilan unos svih namirnica, ali da je najbolje koristiti povrće iz našeg okruženja, poput blitve i spanaća koji su dostupni ovih dana.

„Brojna zdrava jela koja su bila u našoj tradiciji smo takoreći zaboravili i predali se konformizmu i brzim jelima, a potrebno je samo malo discipline i kreativnosti kako bi se pripremio zdrav i ukusan obrok“, dodaje Krsmanović.

On napominje da nije preporučljivo posezati za mesnim prerađenima, a da je neophodno unostiti manje količine mesa i smanjiti prženje hrane, već unositi svježu hranu i koristiti one metode pripreme koje podrazumijevaju lakšu termičku obradu, a garantuju brz, lak i zdrav obrok.

Bonus video: