Stomatolozi na dežurstvu, potrebno kontaktirati sa ljekarom prije odlaska u ordinaciju...

Kako kaže stomatolog Honsić, sav rad u ordinacijama je izmijenjen i prilagođen situaciji, pa je neophodno najprije se obratiti ljekaru telefonom, pri čemu se procjenjuje da li se radi o pacijentu kojem je hitno potreba pomoć ili ne.
3367 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.04.2020. 09:44h

Stomatolog Jasmin Honsić za Boje jutra je objasnio na koji način možemo kontaktirati sa stomatološkom ordinacijom u slučaju zubobolje u uslovima koje nameće trenutna epidemija koronavirusa.

„Fond za zdravstveno osiranje je obezbijedio rad dežurnih stomatoloških ordinacija koje imaju ugovor sa Fondom, na taj način da ordinacije redovno rade pet dana u sedmici do 18h, dvije ordinacije obavljaju noćno dežurstvo u terminu od 21h do 7h, a tri ordinacije na teritoriji Podgorice su angažovane 24h za period vikenda“, objašnjava Honsić.

On dodaje da su u ordinacijama primali pozive i pacijenata iz ugroženih područja, a kako njima usljed trenutnih okolnosti nijesu mogli pružiti pomoć, obratili su se Fondu.

„Ukazali smo na postojeći problem, s obzirom da ordinacije nijesu u mogućnosti da prime takve pacijente, a dobili smo rješenje Fonda kojim je i takvim pacijentima pružena zdravstvena zaštita u okviru nacionalne klinike“, saopštava Honsić.

Kako kaže, sav rad je izmijenjen i prilagođen situaciji, pa je neophodno najprije se obratiti ljekaru telefonom, pri čemu se procjenjuje da li se radi o pacijentu kojem je hitno potreba pomoć ili ne.

„Pacijenti kojima pružamo pomoć u ordinaciji najčešće imaju probleme akutne prirode, ili jake otoke, usljed čega je neophodno organizovati prijem i liječenje u što kraćem roku“, objašnjava stomatolog.

On dodaje da su rukavice i maske sastavni dio svakodnevnog rada stomatologa, kao i da su ordinacije dobile i dodatnu zaštitnu opremu za uslove koji trenutno vladaju.

„Organizovali smo vremenski period za prijem pacijenata, smanjili mogućnost kontakata između pacijenata i primamo samo one kojima je pomoć zaista hitno potrebna“, ističe Honsić.

On ističe da je važno da pacijenti stiču pravilne navike, redovno zakazuju preglede, koji će spriječiti nastanak bilo kakvih komplikacija, kao i da je bolje javiti se stomatologu na vrijeme, nego trpjeti bolove.

Spisak dežurnih stomatoloških ordinacija po opštinama je dostupan na sajtu Fonda za zdravstveno osiguranje.

Bonus video: