Radovanović: Mjere popuštati postepeno, nepažnja može uzrokovati drugi talas

Epidemiolog cijeni da će bolest biti gotovo nevidljiva u periodu ljeta, ali da je sada teško davati sigurne prognoze
9385 pregleda 8 komentar(a)
Zoran Radovanović, Foto: MARIJA Jankovic
Zoran Radovanović, Foto: MARIJA Jankovic
Ažurirano: 21.04.2020. 10:54h

Jedan od rijetkih stručnjaka u regionu koji je reagovao čim se pojavio novi virus korona i vjerovao da može doći do pandemije je epidemiolog Zoran Radovanović, profesor Medicinskog fakulteta u penziji iz Srbije, koji je za Boje jutra govorio o popuštanju mjera, te kakve opcije su pred nama u narednim danima.

„Sada možemo govoriti o prvom talasu epidemije, što se i desilo u većini zemalja regiona, a u drugom kraju mjeseca možemo očekivati silazni krak krivulje, međutim, to nije garancija da neće doći do nastupanja drugog talasa ukoliko budemo nepažljivi“, saopštava Radovanović.

Kako kaže, on cijeni da će bolest biti gotovo nevidljiva u periodu ljeta, ali da je sada teško davati sigurne prognoze.

„Zahvaljujući stručnjacima koji postoje u Crnoj Gori i koji odlično komuniciraju sa građanima i vlastima, mislim da Crna Gora bolje podnosi trenutnu situaciju od drugih zemalja regiona“, kaže Radovanović i dodaje da u je Srbiji nastao problem usljed slabe početne reakcije.

On ističe da se pokazalo da se zemlje koje su u početku dobro reagovale i zatim ublažile mjere, sada ponovo na udaru drugog talasa epidemije.

„Mjere moraju da se popuštaju postepeno i u više faza, a kod nas postoji bojazan da će političari usljed predstojećih izbora požuriti sa popuštanjem mjera, što može biti jako opasno zbog mogućnosti ponovnog širenja bolesti“, navodi doktor Radovanović.

Kako dodaje, bilo bi razumno, ukoliko se epidemiološka situacija popravi do te mjere, provesti ljeto u blizini doma i u susjednim zemljama.

„I u toj situaciji je neophodno poštovati fizičku distancu, a već sada vidimo da se navike ljudi mijenjaju i mislim da će se srdačnost sada pokazivati i drugim načinima, a ne samo rukovanjem ili zagrljajem“, kazao je Radovanović.

On ističe da se pokazalo da u velikom broju slučajeva nije lako otkriti prisustvo koronavirusa, usljed vrlo slabih ili gotovo nikakvih simptoma kod zaraženih.

„Idealno bi bilo da vakcina bude gotova za godinu dana, jer u slučaju da se napravi greška u postupku ispitivanja ili njene ocjene, može se žrtvovati sigurnost same vakcine“, dodaje poznati epidemiolog.

Radovanović ističe da su se sa epidemijom najbolje borile zemlje koje su na vrijeme preduzele mjere, poput Tajlanda, Južne Koreje i Singapura, ali i da očekuje da će sve zemlje izvući lekcije iz ove epidemije.

Bonus video: