U kovid ambulanti u Tološima pregledano oko 400 pacijenata, obavljeno oko 150 kućnih posjeta...

Doktor Bekan objašnjava da rad u kovid ambulanti obuhvata kako zdravstveni nadzor, tako i redovne preglede pacijenata i pružanje ljekarske pomoći, ali i redovnu komunikaciju sa epidemiološkim službama.
4386 pregleda 2 komentar(a)
Doktori, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Doktori, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 21.04.2020. 13:49h

Doktor Bojan Bekan, koji je radio u jednoj od kovid ambulanti u Tološima, za Boje jutra je govorio o jednom radnom danu u ovim ambulantama i o zaduženjima ljekara i medicinskog osoblja.

„Kovid ambulanta u Tološima postoji već mjesec dana, a radi u tri cjeline, postoji odjeljenje za kontakt sa pacijentima za koje se smatra da imaju simptome kovida 19, takođe postoji i tim koji se bavi kućnim posjetama onih koji su zaraženi ili za koje se smatra da mogu biti zaraženi, kao i tim zadužen za posjete karantinima“, saopštava Bekan.

Kako kaže, osam doktora je poslom vezano za ambulantu, a tu je i tehnička služba i služba za održavanje higijene.

Bekan napominje da je najprije potrebno obaviti telefonski poziv sa ljekarom, kako bi se smanjio kontakt i održavala fizička distanca, ali dodaje i da su primljeni svi koji su došli u ambulantu.

„Pregledano je gotovo četiri stotine pacijenata za mjesec dana, obavljeno je oko stotinu i pedeset kućnih posjeta, u karantinu je pregledano oko tri stotine ljudi, a od njih je dvadeset poslato na infektivnu kliniku, a obavljen je i veliki broj telefonskih konsultacija“, napominje doktor Bekan.

Kako dodaje, u ambulantama se upotrebljava sva zdravstvena oprema po uputstvima Svjetske zdravstvene organizacije, a kod medicinskih radnika postoji izražen timski rad koji je neophodan u ovim uslovima.

On objašnjava da rad u kovid ambulanti obuhvata kako zdravstveni nadzor, tako i redovne preglede pacijenata i pružanje ljekarske pomoći, ali i redovnu komunikaciju sa epidemiološkim službama.

Za kontakt sa nekim od zdravstvenih insitutucija možete pozvati na broj 19816 Dom zdravlja, na broj ambulante u Tološima 020 481 994, kao i na broj sos linije Instituta za javno zdravlje 1616.

Bonus video: