Mladi reporteri UNICEF-a u misiji sprečavanja širenja lažnih vijesti i dezinformacija

UNICEF-ovi reporteri pozivaju svoje vršnjake da ih kontaktiraju putem društvenih mreža ukoliko smatraju da je neka informacija lažna ili neprovjerena.
387 pregleda 0 komentar(a)
UNICEF, Foto: UNICEF
UNICEF, Foto: UNICEF
Ažurirano: 21.04.2020. 10:58h

Đorđije Ivanović i Lana Jovanović, mladi reporteri UNICEF-a su u misiji sprečavanja širenja lažnih vijesti i dezinformacija, a za Boje jutra su govorili o važnosti pravilnog informisanja i medijskoj pismenosti.

„Nakon što smo primijetili širenje velikog broja lažnih vijesti i dezinformacija, htjeli smo da doprinesemo smanjenju takve atmosfere, a najvažnije je da se informišemo putem provjerenih izvora“, saopštava Lana.

„Kao mladi reporteri UNICEF-a smo naučili mnogo o medijskoj pismenosti i kako da kritički posmatramo vijesti i informacije koje svakodnevno primamo“, dodaje Đorđije i ističe da mladi reporteri objavljuju veliki broj priča koji se mogu pronaći na sajtu UNICEF-a.

Lana napominje da su mladi reporteri prošli nekoliko radionica na temu medijske pismenosti, kroz koje su uvidjeli da postoji veliki broj lažnih vijesti koje ljudi mahom uzimaju zdravo za gotovo i bez prethodne provjere.

„Uradili smo veliki broj tekstova koji osvjetljavaju neke od zabluda i dezinformacija koje su se mogle uočiti u domaćim i regionalnim medijima, poput informacije o otkazivanju ili odlaganju olimpijskih igara, tome da mediteranska salata liječi koronavirus i slično“, objašnjavaju mladi reporteri.

„Uvidjeli smo da informacije imaju više slojeva i da se postavljanjem pravih pitanja dobijaju pravi odgovori i tačne informacije“, kaže Đorđije.

UNICEF-ovi reporteri pozivaju svoje vršnjake da ih kontaktiraju putem društvenih mreža ukoliko smatraju da je neka informacija lažna ili neprovjerena.

„Svima poručujemo da zajedno biramo da budemo medijski pismeni i da kritički posmatramo informacije, da biramo šta gledamo i slušamo, ali i da biramo da ostanemo kod kuće“, zaključuju mladi reporteri.

Bonus video: