Zbirka psiholoških vježbi "Psihoteka" besplatna i dostupna svima

„Zbirka psiholoških vježbi je namijenjena svima koji osjećaju da je potrebna podrška njima ili ljudima u njihovoj okolini, a uskoro će biti dostupna na engleskom i albanskom jeziku“, ističe psihološkinja Nikočević.
1582 pregleda 0 komentar(a)
Zombijana na Instagramu, Foto: Zombijana
Zombijana na Instagramu, Foto: Zombijana
Ažurirano: 21.04.2020. 10:55h

Psihološkinja Branka Nikočević govorila je za Boje jutra o zbirci psiholoških vježbi „Psihoteka“, koja je nastala kao volonterski projekat sa ciljem da svima u izolaciji pomogne da se psihološki izbore sa promjenama koje su nas zadesile.

„Ovu zbirku su pripremile četiri psihološkinje, koje su odlučile da osmisle servis podrške za sve one kojima je naročito teško da se nose sa trenutnom situacijom, usljed straha, anksioznosti, neraspoloženja ili panike“, saopštava Nikovečević.

Kako kaže, psihološkinje su u izradu „Psihoteke“ uključile i ilustratorku, Andrijanu Vešović - Zombijanu, koja je bila naročito voljna da pomogne u kreiranju zbirke i njenog vizuealnog identiteta.

„Zbirka je namijenjena svima koji osjećaju da je potrebna podrška njima ili ljudima u njihovoj okolini, a uskoro će biti dostupna na engleskom i albanskom jeziku“, ističe psihološkinja.

Ona dodaje da trenutna situacija djeluje na sve, a da intezitet uticaja zavisi od toga kako se mi postavljamo prema situaciji, zbog čega je važno da pronađemo način koji nam najviše odgovara, a zbirka psiholoških vježbi nam u tome može pomoći.

„Normalno je da ova situacija utiče na ljude koji inače imaju različite strahove, ali i za njih postoje određene vježbe koje će im pomoći da se izbore sa strahom i utiču na svoje raspoloženje u periodu epidemije“, napominje Nikočević.

Kako kaže, kada se nalazimo u situaciji pojačanog stresa, naše disanje je ubrzano i gotovo nekontrolisano, zbog čega je važno savladati tehniku pravilnog i dukobog disanja, kako bi se organizam smirio.

„Udisati na nos, zadržati vazduh pet sekundi i ispuštati ga pet sekundi, ali se vazduh ne smije udisati naglo“, objašnjava psihološkinja.

„Zbirka se može pronaći na fejsbuk stranicama i instagram profilu Zombijane, psihološkog centra - Motivator, a dostupna i je na mnogim sajtovima koji su je preuzeli“, ističe Nikočević i napominje da je zbirka besplatna i dostupna svima.

Bonus video: