Mnoge izložbe Narodnog muzeja moguće posjetiti virtuelno i online putem

Narodni muzej Crne Gore se, nakon izbijanja epidemije, pridružio kampanji Ministarstva kulture „Živimo kulturu – ostanimo doma“ i omogućio virtuelne posjete muzeju.
401 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Narodnog muzeja na Cetinju, Foto: Filip Roganović, Filip Roganović
Zgrada Narodnog muzeja na Cetinju, Foto: Filip Roganović, Filip Roganović
Ažurirano: 21.04.2020. 10:57h

Ivan Mijanović iz Narodnog muzeja Crne Gore na Cetinju, govorio je za Boje jutra o virtuelnoj posjeti muzeju i izložbama koje se mogu obići.

„Nakon izbijanja epidemije smo se pridružili kampanji Ministarstva kulture „Živimo kulturu – ostanimo doma“ i omogućili virtuelne posjete muzeju, pa se tako na ovaj način može pogledati izložba - Plamene zore – 100 godina komunističke partije Jugoslavije, kao i izložba vajara i profesora Milivoja Miška Babovića „I bi slovo“ povodom petsto godina štamparstva Božidara Vukovića Podgoričanina“, saopštio je Mijanović.

On dodaje da su dostupne i izložbe „Juta i zemlja crnih brda“, kao i „Pečati iz fondova Dvorskog arhiva“.

Kako kaže, narodni muzej planira da i za ubuduće zadrži praksu organizovanja online posjeta izložbama muzeja.

„Dostupne su i stalne postavke muzejskih jedinica, pa se može obići Umjetnički muzej, Arheološka zbirka u Istorijskom muzeju, Muzej kralja Nikole, ali i Biljarda“, kazao je Mijanović i dodao da će uskoro biti dostupne i reljefne karte Crne Gore, ali i posjeta Njegoševog mauzoleja na Lovćenu.

On napominje da je pripremljeno i prikazivanje svih izložbi u televizijskom formatu, kao i online putem na youtube kanalu i društvenim mrežama Muzeja, ali i na sajtu, gdje su dostupni potrebni linkovi za posjete.

„Imali smo u planu da, kroz televizijski serijal, predstavimo i najznačajnije muzejske eksponate koji se čuvaju u Narodnom muzeju, pa ćemo nastaviti da radimo na tome i po prestanku epidemije“, zaključio je on.

Bonus video: