U frizerske salone možda početkom maja, na kafiće i restorane ćemo još pričekati

Dok razmišlja kako će ubuduće raditi sa mušterijama kada na red dođe i otvaranje salona, podgorički frizer Šućko Ahmatović konstatuje: "Ovdje je samo problem da mi počnemo da radimo, i da neko ko je stručan dođe ovdje u lokal i pokaže kako bi to trebalo."
35388 pregleda 1 komentar(a)
Šućko Ahmatović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Šućko Ahmatović, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Kako sada stvari stoje, u frizerske salone bi opet mogli eventualno početkom maja, dok ćemo na kafiće i restorane još pričekati.

Ipak, i kada se vrata ovih lokala otvore, sve će biti drugačije nego prije.

Dok razmišlja kako će ubuduće raditi sa mušterijama kada na red dođe i otvaranje salona, podgorički frizer Šućko Ahmatović konstatuje: "Ovdje je samo problem da mi počnemo da radimo, i da neko ko je stručan dođe ovdje u lokal i pokaže kako bi to trebalo."

U susjednoj Hrvatskoj, frizeri se uveliko spremaju za otvaranje i otkrivaju kako će ubuduće uljepšavati mušterije.

"Imaćemo dva radna mjesta, biće dovoljna udaljenost, zaštitna pregrada. Ručnika više nema, dočekaće vas jednokratni ručnici. Na ulazu svakom klijentu će se mjeriti temperatura", objasnila je vlasnica jednog frizerskog salona iz Hrvatske.

Na sve ovo spreman je i Šućko. Kaže da će umjesto tri sada moći da primi dvije mušterije, kako bi bila ispoštovana fizička distanca.

"Mi prihvatamo i rukavice inače nosimo kad farbamo i kad radimo. Ako budu trebali ti viziri, kako se već zovu, ni to nije problem. E sada, ako bude trebalo to da se pregradi, pa ništa, ja ću pregraditi, od salona ćemo, znači, napraviti kaveze. Klijent treba da dođe sa maskom", rekao je Ahmatović.

Poseban problem biće zakazivanje, a i sve će ići mnogo sporije.

Kada su juče u Danskoj ponovo otvoreni frizerski i kozmetički saloni, na desetine hiljada ljudi kliknulo je za određeni termin, pa se najpoznatiji sajt za zakazivanje srušio poslije samo nekoliko sati.

"Svi smo začupavili, prvo ja, pa svi ostali. Mislim da ima i po jedno dva mjeseca unaprijed zakazanih. Zovu, ja ne mogu da dam odgovor, ne mogu da zakažem. Ako smo mi radili 10, 15 klijenata, sada ćemo imati pet, automatski je sve umanjeno, biće manja potrošnja materijala, ali biće manji i prihodi", poručio je Ahmatović.

Manji prihodi, jasno je, biće i u ugostiteljstvu.

Nakon 35 dana pod ključem, Srđu Stijovića dočekala je paukova mreža oko brave, na vratima njegovog lokala u centru Podgorice.

Ne očekuje da će ga otvoriti prije juna.

"Imam tu dva stola – jedan maknem, ne osta ništa", kaže Stijović.

Po nekim mogućim smjernicama iz Hrvatske, za jednim stolom za četvoro sada će moći da sjede dvije osobe, i to ne jedna do druge, a svaki sto nakon odlaska gostiju moraće da se dezinfikuje.

"Vidim kako po Evropi rade, sklanja se pola inventara baštenskog da bi se pravila ta distanca. Nije problem da jedan naplaćuje, drugi donosi hranu ili piće, da nose maske, rukavice", rekao je Stijović

Kvaka je, kaže, u nečem drugom.

"Problem će biti sto ćemo morati da desetkujemo osoblje. Ja sam mali, ima mojih kolega koji imaju velike bašte, veliki broj ljudi, njima će to da uništi posao, kao i meni, barem dvoje troje ću morati da otpustim jer neću imati potrebe za toliko ljudi", poručio je on.

Ugostiteljstvo, kao jedna od grana koja najviše zapošljava u Crnoj Gori, kaže Stijović, nije dobilo adekvatnu podršku države

"Nikakve takse ne treba da postoje u narednom periodu. Takse sve za ugostiteljstvo treba da se ukinu, doprinosi za ugostiteljsvo treba da se ukinu a vidim da se država ne odlučuje na neku pravilnu pozajmicu novca", rekao je Stijović.

I ugostitelji i frizeri, ipak, budno prate kada će nadležni dati zeleno svjetlo da se vrata njihovih lokala otvore.

Za frizerske salone to bi, nezvanično, mogla biti prva sedmica maja, a na kafiće i restorane će morati još da se pričeka.

Bonus video: