Komunikacija djece i logopeda ovih dana posredstvom roditelja

„Stručni tim vrtića je pokrenuo i viber grupe u okviru kojih radimo sa djecom ili šaljemo upute roditeljima kako da rade sa njima“, ističe logopedica Živković.
931 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 22.04.2020. 10:00h

Da li djeca sa teškim smetnjama u razvoju ovih dana imaju odgovarajuću pomoć logopeda, za Boje jutra je govorila Senka Živković, logopedica.

„Morali smo prekinuti sve aktivnosti usljed trenutnih mjera, ali to ne znači da je zapostavljena njega one djece kojoj je potrebna“, saopštava Živković i dodaje da je ta komunikacija u trenutnim uslovima posredna i da se sprovodi u saradnji sa roditeljima.

Kako kaže, svi roditelji kojima je potrebna pomoć se mogu javiti putem fejsbuk stranice vrtića "Đina Vrbica" ili Udruženja logopeda.

„Stručni tim vrtića je pokrenuo i viber grupe u okviru kojih radimo sa djecom ili šaljemo upute roditeljima kako da rade sa njima“, ističe Živković.

Ona je kazala da se najčešće javljaju roditelji predškolske djece koja imaju problem u izgovaranju određenih slova, kao i roditelji djece koja su već koristila servise podrške.

„Potrebno je raditi sa djecom na pravilnom izgovaranju riječi i vježbanju govornih organa, ali u nekim slučajevima ne treba forsirati djecu, već kroz igru raditi sa njima, a neke vježbe postepeno usvajati“, dodaje logopedica.

Živković posebno napominje roditeljima da su naročito važne predčitalačke vještine, pa preporučuje roditeljima da sa djecom sprovode vježbe poput pogađanja riječi koja počinju na isto početno slovo, završavaju ime i slično.

Bonus video: