Unija poslodavaca: Istraživanje pokazalo da 80 odsto poslodavaca ne planira otpuštanje radnika

Istraživanje koje sprovodi Unija poslodavaca uz tehnicku podrsku Međunarodne organizacije rada i u partnerstvu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj pokazalo je, prenosi Lazović, da većina poslodavaca smatra da trenutne okolnosti može izdržati najviše dva do tri mjeseca
1109 pregleda 0 komentar(a)
Unija poslodavaca
Unija poslodavaca
Ažurirano: 22.04.2020. 11:28h

Premijer Duško Marković najavio je popuštanje mjera usvojenih u cilju suzbijenja epidemije virusa korona. On je objasnio da će to ublažavanje biti sprovedeno u više faza, u narednih 45 dana, jer Crna Gora mora nastaviti svoj ekonomski i društveni život.

A šta je predlog Unije poslodavaca Crne Gore za popuštanje određenih mjera i šta je pokazalo istraživanje sprovedeno među poslodavcima u Crnoj Gori, za Boje jutra je govorio Filip Lazović ispred Unije poslodavaca Crne Gore.

„Treba učiniti sve da se omogući rad malim i srednjim predućima, jer oni nemaju akumulacije kapitala za podnošenje ove situacije i jako su ugroženi trenutnim okolnostima“, saopštava Lazović i ističe da su crnogorski poslodavci do sada pokazali odgovornost i solidarnost.

Istraživanje koje sprovodi Unija poslodavaca uz tehnicku podrsku Međunarodne organizacije rada i u partnerstvu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj pokazalo je, prenosi Lazović, da većina poslodavaca smatra da trenutne okolnosti može izdržati najviše dva do tri mjeseca.

„Samo sedam odsto je odgovorilo da se na normalne okolnosti poslovanja može vratiti za nedjelju dana“, ističe Lazović.

Kako kaže, oko 94 odsto poslodavaca je saopštilo da nije otpustilo radnike, a preko 80 odsto njih da ne planira otpuštanje radnika.

„Ovi podaci djeluju ohrabrujuće, ali je jako važno pomoći poslodavcima da ostanu pri ovom stavu“, dodaje Lazović.

„Neke opštine su već donijele mjere pomoći poslodavcima, a mi očekujemo da će to uraditi svaka opština u državi“, ističe on.

Lazović napominje da prvi set mjera ne možemo posmatrati kao konkretnu pomoć, jer je uglavnom riječ o odlaganju različitih plaćanja, a da se konkretne mjere pomoći tek očekuju.

Pozdravljaju, kako kaže, odluke o oslobađanju od plaćanja poreza i doprinosa , ali takvih rješenja mora biti više.

„Nadam se da ćemo u narednim danima vidjeti nove mjere koje će pomoći domaćoj privredi da se izvuče iz ove teške situacije“, zaključio je on.

Bonus video: