IZ TO PRVE GOSTE OČEKUJU KRAJEM JUNA

Ugostitelje na Žabljaku koronavirus može odvesti u totalni kolaps

Od 28. novembra, kada je ispratio posljednje turiste iz apartmana nadomak Crnog jezera, žabljački ugostitelj Miloš Lazarević nema prihoda od turizma. Zimska sezona je propala, a nade koje je polagao u ljetnju predsezonu uništila je pandemija koronavirusa. Prošle i prethodnih godina, njegovi apartmani bili su popunjeni već od početka aprila
2007 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija: Žabljak, Foto: Jelena Jovanović
Ilustracija: Žabljak, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 22.04.2020. 19:42h

Iako su poslije kraha zimske sezone, žabljački ugostitelji sve nade polagali na uspješnu ljetnju predsezonu, epidemija koronavirusa može ih odvesti u totalni kolaps. I dok turisti uglavnom otkazuju rezervacije i za mjesece pred nama, direktorica turističke organizacije Žabljaka Vanja Šarović kaže da se prvim gostima nadaju u drugoj polovini juna.

Od 28. novembra, kada je ispratio posljednje turiste iz apartmana nadomak Crnog jezera, žabljački ugostitelj Miloš Lazarević nema prihoda od turizma. Zimska sezona je propala, a nade koje je polagao u ljetnju predsezonu uništila je pandemija koronavirusa. Prošle i prethodnih godina, njegovi apartmani bili su popunjeni već od početka aprila.

"Ova sezona je takođe bila popunjena, puno bolje su bile i rezervacije i odjednom sve je to dovedeno u pitanje. Naši gosti ili iz neke ljubavi prema Durmitoru još ne otkazuju pogotovo rezervacije za jun, jul i avgust, ali ne smijemo se uzdati u to, jer su to samo rezervacije, dok se ne ostvare, dok se granice ne otvore", kazao je Lazarević.

Da li će se granice otvoriti i kad još, niko ne zna sa sigurnošću, pa su april i maj potpuno otkazani. U lokalnoj Turističkoj organizaciji (TO), nezvanično, saznaju da bi do toga djelimično moglo doći tek za dva mjeseca.

"Trenutno raspolažemo sa informacijom da bi u drugoj polovini juna mogli da očekujemo prve turiste, odnosno ublažavanje svih ovih mjera ali ne i potpuno završetak pandemije kovid 19", kazala je direktorica TO Žabljak Vanja Šarović.

On je dodala da će turisti, koji budu dolazili, očekivati niže cijene, a nada se da će Žabljak, koji nema slučajeva koronavirusa i Crna Gora koja ima mali broj oboljelih, biti i zbog toga zanimljivi turistima. Posebno zbog mogućnosti držanja preporučene fizičke distance.

"Prema podacima Svjetske turističke organizacije najviše interesovanje turista je za planinarenje, pješačenje i biciklizam, zaštićena područja, nacionalni parkovi i to je sve ono što ide u prilog Žabjaku", rekla je Šarović.

Boljim danima nadaju se i u lokalnoj upravi. Zbog teške situacije u kojoj su se našli turistički radnici i ugostitelji opština je usvojila određene mjere kojima će pokušati da im pomognu.

"Odlaganje plaćanja poreza na nepokretnost. Svim privrednicima koji su pogođeni ovim mjerama mi ćemo nadomjestiti našem komunalnom preduzeću dio računa koji se odnosi na odvoz smjeća. Idemo na odlaganje plaćanja turističke takse i brojne druge pogodnosti koje može opština u ovim vremenima da priušti", rekao je predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević.

Mjerama koje je najavila država ugostitelji nijesu zadovoljni.

"Pomoć mora da bude usmjerena stručno, da upotpuni taj period u kojem nema prihoda, da jednostavno i sledeći neki period da bi se moglo preživjeti da bismo se mogli oporaviti", kazao je Lazarević.

U suprotnom, smatra Lazarević, ugostitelje podno Durmitora koji su mahom kreditno zaduženi, a turizam im je osnovni izvor prihoda, čeka kolaps.