Da li se lijek za koronavirus krije na dnu crnogorskog primorja?

Kako kaže biolog Aleksandar Joksimović, zlatni sunđeri koji rastu na dnu crnogorskog primorja, u slučaju napada virusa, luče posebnu vrstu aminokisjelina koje se, izolovane, mogu koristiti za liječenje kancera i brojnih drugih oboljenja
7065 pregleda 12 komentar(a)
Morsko dno, Foto: AP
Morsko dno, Foto: AP
Ažurirano: 23.04.2020. 11:49h

Cijeli svijet trenutno traga za rješenjem problema epidemije koronavirusa, a naučnici iz Njemačke istražuju da li se ono krije na dnu crnogorskog primorja, gdje raste zlatni sunđer, koji ima posebnu sposobnost da se odbrani od virusa.

O ovoj mogućnosti i daljem istraživanju, za Boje jutra je govorio biolog Aleksandar Joksimović, ispred Insituta za biologiju mora Crne Gore.

„Izajava naših kolega iz Njemačke je izazvala veliku pažnju, a naš institut odavno radi na proučavanju supstanci iz morskih sunđera, koji imaju različita antibakterijska svojstva, jer su sunđeri specifičan morski organizam koji nema razvijen imuni sistem“, saopštio je Joksimović.

Kako kaže, u slučaju napada virusa ovi sunđeri luče posebnu vrstu aminokisjelina koje se, izolovane, mogu koristiti za liječenje kancera i brojnih drugih oboljenja.

„Njemački naučnici su došli na ideju da se ova supstanca daljom obradom može koristiti za liječenje novog virusa“, kazao je Joksimović.

On dodaje da je Institut za biologiju mora, zajedno sa Medicinskim fakultetom Univerziteta Crne Gore i njemačkim naučnicima, prijavio projekat za rad na istraživanju korišćenja supstanci iz zlatnih sunđera u mogućem razvoju lijeka za koronavirus.

„Ne možemo prognozirati koliko će istraživanje trajati, a još nije sigurno kakve će sve analize biti potrebno sprovesti, niti kakva će oprema biti potrebna za sprovođenje projekta, u slučaju da bude odobren“, dodaje Joksimović i napominje da ovo može biti epohalna prilika za dalji razvoj farmakologije.

Bonus video: