Ulcinjski i barski privrednici pozvali su državu da im finansijski pomogne

Upozoravaju da će problemi tek nastupiti, ako ne bude konkretne pomoći
1893 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Samir Adrović, Samir Adrović
Ilustracija, Foto: Samir Adrović, Samir Adrović

Privatni sektor je pred blokadom I država mora hitno reagovati, kako ne bi došlo do zatvaranja preduzeća I otpuštanja radnika, poručuju ulcinjski privrednici. Oni imaju I paket mjera koji bi se morao sprovesti kako bi opstali i oporavili se, ali to ne mogu bez države.

"Ako na ovom stanu, onda mislim da je malo urađeno za ovakvu situaciju. Objekti koji su skroz, stopostotno zatvoreni, oni su najkritičniji. I plažisti, jer mi svi živimo od turizma. Svi smo vezani. Ja sam proizvodjač namještaja, ako ne funkcionišu hoteli, ako ne funkcioniše privatni smještaj, gotovo je. Isto i kafeterije, restorani, I tu kreće sve nizbrdo", rekao je Kabilj Kurti iz kluba privrednika oblasti Anamalit.

"Svi smo pogođeni. Najviše su pogođena u barskoj privredi mala I srednja preduzeća, koja su odlukom Vlade i zatvorena. Ispred Udruženja privrednika smo i tražili da to bude prvi dio koji će Vlada da subvencioniše", dodao je predsjednik Udruženja privrednika Bara Rade Vujačić.

Zadvoljni su prvim mjerama, ali još ne vide konkretne primjere.

"Onda je bilo preko IRF-a da plati tri mjeseca neto zarade. I to je ok, ali već danas smo u šestoj nedjelji dan danas nema niko te uplate. Pošto je sve prebačeno sada na IRF, a već je na hiljade zahtjeva. Oni fizički ne mogu da stignu da nam izadju u susret", priča Kurti.

Upozoravaju da će problemi tek nastupiti, ako ne bude konkretne pomoći.

"Mi sad evo mjesec dana nemamo pristup ni bankama. Ne možemo da uzmemo ni kredit, jer postajemo nelikvidni. Mi smo imali ugovorene poslove koje smo avansno platili 20 ili 30 odsto. Nama su ostale te pare tamo sad. Nema te strane firme traže da platimo kompletnu cifru, kako bi dobili robu", dodao je Kurti.

Privrednici iz Bara i Ulcinja očekuju i oslobađanje od taksi i komunalija a tvrde da za sada nije bilo masovnih otpuštanja, a kako će biti u danima koji dolaze, zavisi umnogome od paketa mjera koje država donese.

Bonus video: