Kadribašić: Ovakav početak Ramazana se ne pamti, neće biti okupljanja u džamijama

Kako kaže imam Kadribašić, trenutna situacija može biti posmatrana i na dobar način, jer će staviti na dodatan izazov sve vjernike i ojačati njihovu vjeru.
4661 pregleda 6 komentar(a)
Samir Kadribašić, Foto: Screenshot/Youtube
Samir Kadribašić, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 24.04.2020. 09:39h

Samir Kadribašić, glavni imam odbora Islmaske zajednice u Pljevljima, za Boje jutra je govorio o prvom danu Ramazanskog posta i ovogodišnjem obilježavanju Bajrama.

„U Pljevljima za sada nema zaraženih koronavirusom, a nadamo se da će tako i ostati“, kaže Kadribašić i dodaje da se ovakav početak Ramazana ne pamti.

Kako kaže, ovo može biti posmatrano i na dobar način, jer će staviti na dodatan izazov sve vjernike i ojačati njihovu vjeru.

„Neće biti tradicionalnih okupljanja u džamijama, a mi ćemo kontinuirano pratiti situaciju i njen razvoj“, saopštio je Kadribašić i dodao da će komunikaciju sa vjernicima održavati putem društvenih mreža, gdje će pokušati da približe sve one aktivnosti koje su karakteristične za Ramazan.

On dodaje da će obaveza vjernika na davanje novčanih priloga tek biti regulisana, ali da će se voditi računa o mjerama koje su propisane i da je svako okupljanje rizično, pa samim tim i isključeno.

„Vjernicima poručujem da iskoriste ovaj Ramazan da vide gdje smo mi u odnosu na Boga, jer nam je trenutna situacija pokazala koliko je čovjek sićušan, treba da preispitamo u čemu smo pogriješili i da se brinemo o svojim bližnjima“, zaključio je Kadribašić.

Bonus video: